Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöjdare ställer ut på Liljevalchs

Full aktivitet råder i Hagsta gamla skola hos Hamrånge Slöjdare. Uppdraget att tillverka ett bårtäcke har slutförts, och nu är även Hamrånges bidrag till sommarutställningen på Lilje­valchs i Stockholm klart.

Annons

Svensk Hemslöjd firar 100 år, och i juni invigs en utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm. 100 träd med tio stora löv i varje träd ska utgöra utställningen. Från Hagsta kommer två löv att smycka träden; dels Kerstin Rundlöfs eget alster, dels slöjdarföreningens gemensamma.

– Det känns jättetrevligt att få vara med, säger Mona Hedin, föreningens ordförande.

Kerstins löv är broderat med applikationer, och det andra lövet är baserat på resterna av en linnesäck som tidigare fyllts med halm som tjänat som kudde.

Ett annat hedersuppdrag som just slutförts, är en beställning som Hamrånge församling gjorde förra året.

– Kyrkoherden bad oss designa och tillverka ett bårtäcke som ska kunna läggas över kistan vid begravningar i bygden, berättar Anita Nordgren, aktiv slöjdare.

Kerstin Rundlöf lämnade förslaget; färger som symboliserar himmel och hav vävdes i ull och lin av Anita, och med valfria tillbehör som endera ett vävt kors av Kerstin, en broderad slinga skapad av Kirstin Sahlin eller en knypplad spets av Dagmar Lundqvist. Alla i föreningen har dock hjälpts åt att sätta upp väven.

– Ja, det blev ett intressant grupparbete, menar Lise-Britt Sälj..

Bårtäcket ska överlämnas 1 april på palmsöndagen i kyrkan.