Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri, visioner och lärande

/
  • HÖR UPP! Christina Husmark Pehrsson läxade upp Gävles rödgröna majoritet, Ingemar Karlén lovar att sparka ut Svante Lönnbark och hela hans stab och polisen slog inte till i går.

Annons

några lokala högerpolitiker sufflerar den tillresta ministern i förgrunden. ”75 miljoner grävs ner på torget” viskar de, ”i stället för att pytsas ut till skola, vård, omsorg”. Eller sänkta skatter.

Ministern, Christina Husmark Pehrsson, vänder sig till pressen och majoriteten i stadshuset; skrik inte efter pengar från staten när ni skyfflar ut miljoner på ett nytt torg! Slöseri med skattebetalarnas pengar, lyder budskapet. Ord i rättan tid, och Tobé, Backman och den snart olycklige Sjögren (ankan) ler förbindligt.

En härlig dag för den samlade högern.

Först ministerns presentation av budgeten, med nya skattesänkningar till de redan mätta. Blir det några kronor över sprids de över pensionärerna.

Det blev, när budgeten räknades ihop, 40 kronor mer, eller om det var några tior mindre, varje månad.

Sedan en stenhårt angrepp på den slösaktiga, rödgröna majoriteten några hundra meter bort. Och ännu en skattesänkning!

Vad kan inte undersköterskan (det ständiga exemplet) göra med 200 kronor! Sätta fart på hjulen, föreslår Husmark Pehrsson. Ja, de räcker väl till en familjelunch, om den är mager.

 

 

Men 75 miljoner, utslagna över 50 år, är inte mycket för ett nytt, vackert torg. Det kan de flesta räkna ut och åtminstone Sjögren kunde väl ha tänkt på det, han nattvandrar ju där då och då. Röstade han mot i fullmäktige?

Och Backman, alltid så följsam mot regeringens politik, har han haft synpunkter på upprustningen i Hofors? Det har jag inte hört.

Tobé tog hand om de arbetslösa; snart coachade till ett nytt jobb. Bäst för dem att de accepterar vad helst, var som helst. En human och rättvis politik, fjärran bidrag och flum.

Högerregeringen, som öst miljoner över de tio procenten allra rikaste, hutar åt lokalpolitiker som satsar för framtiden. Dessa borde i stället, med Husmark Pehrssons eländiga logik, dra ner på allt extra. Ett nytt landskap tecknas sedan bortom tullarna och Rosenbad; nattväktarstaten.

 

och visionärt ledarskap”, försäkrar de högerpartier som hoppas ta över landstinget. Det nya sträcker sig till några fraser om att allt blir bättre om de får chansen. Visionen landar i en försäkran om att ”skapa det köfria landstinget”. Då får de ligga i.

 

 

Annars hade jag för mig att tjänstemän, i stadshuset, regeringskansliet och landstingen är opolitiska. De är flitiga och gör sitt jobb, ofta efter direktiv från de folkvalda. Som Lönnbark. Han fick ett uppdrag och lämnade över det politikerna beställt. (Att allt blev makulatur är inte hans fel).

Karlén tänker sig en annan ordning; tjänstemän tillsatta efter partibok. Landstingshuset fyllt av lyhörda politruker. En garanti för lugn och ordning.

 

opolitiska tjänstemän, lämnade över en rapport om elevernas kunskaper. Mätningar under flera år har givit olyckliga siffror; skolbarnen kan allt mindre. Varför?

Svaren svidande för Göran Persson, och den reform som skapade segregering, luckor och utanförskap; friskolorna. Kommunaliseringen, Perssons verk, bidrog. Sorteringen, friskolornas bärande idé, spädde på.

 

 

Lärandet delades upp, och kallades valfrihet. En illusion för de som inte fick eller kunde välja.

Rapporten är förödande, men förändrar ingenting. Vem orkar tala ut om friskolorna, eller på allvar diskutera den medvetna, ideologiskt motiverade nedmonteringen av den kommunala skolan?

 

 

En tisdag förmiddag, eller torsdag mitt i månaden ställer polisen upp sin nykterhetskontroll i Hemsta. En lördag, efter lönefredagen, har polisen ofta annat för sig.

Jag tänkter på det när en polishelikopter i går, utan förvarning, landade på värdedepåns tak och skrämde slag på de redan skärrade.

Jag går ronden hos mig själv: ”Hur är det här”? Hosta, snor, huvudvärk (kvällstid) och muntorrhet (natt). På femte veckan nu. ”Inte bättre”? En aningens. ”Bör du inte gå till doktorn”? Vill inte spä på köerna. ”Så solidariskt mot de verkligt sjuka”! Sån är jag. Räck mig nässprejen.

Jag såg två perioder och en dryg halvlek; godkänt för Brynäs, Gif som mitt Akropolis, ostrukurerade ruiner. Bara två gjorde motstånd, Lantto och Dahlén. Resten skuggor. Hur skall det sluta? Hyggligt i år, sämre nästa säsong. Värre ändå, var finns visionerna?

Årets sista utehelg. Det får bli cyklande, krattande, sopande, grävande, komposterande, klippande, skördande, bärande, insamlande, röjande, planterande och visst städande. Men först svampskogen.

Mer läsning

Annons