Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slottet får restaurang som granne

På Slottstorget, i direkt anslutning till slottet och Gavleån, planeras en ny restaurang.

Men innan bygget kan komma igång ska Gävleborna få säga sitt.

Önskemålen om ett mer levande årum längs Gavleån har funnits länge bland både Gävlebor och företrädare för Gävle kommun.

Redan 2008 antogs en detaljplan för bygget av en restaurang på Slottstorget vid Gavleån, mellan slottet och Södra Kungsgatan.

Krögaren och kocken Johan Näsman, som driver Parken och restaurangen på Gävletravet, vill nu etablera sig på platsen. Men eftersom den restaurang han vill bygga avviker från den ursprungliga detaljplanen måste Gävle kommun inhämta grannarnas åsikter innan ett nytt bygglov kan beviljas.

Och eftersom grannarna i det här fallet snarast kan sägas vara alla Gävlebor som ibland vistas i centrum väljer kommunen att gå ut med en kungörelse i pressen i dag. Därefter kan de som vill dela med sig av sina åsikter.

Restaurangen är tänkt att byggas i mörkt trä med stora glasytor i fasaden. På sommaren kommer den att ha en stor terrass ner mot Gavleån som gör att gång- och cykeltrafiken på platsen får ledas om tillfälligt.

– Jag hoppas att den här byggnaden kan tillföra stadsbilden något och samspela med parken, slottet, staden och ån, säger arkitekten Helena M Kozak vid Johan Skoog Arkitektkontor.