Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på gratisparkering

Snart är det slut på gratisparkerandet bakom Baltichuset på Alderholmen. Kommunen ska göra iordning ytan och införa betalparkering.

– Det är vild parkering där nu, säger Claes-Göran Bergkvist på kommunens samhällsbyggnadskontor.

Många bilister väljer att parkera sina bilar på den stora ytan mellan Baltichuset, där gymnasieskolan Thoren Business School ligger, och Gevaliafabriken. I förra veckan när kommunen räknade stod det 250 bilar på den delvis asfalterade och delvis grusbelagda ytan.

– Det har blivit någon typ av pendlarparkering, folk står där för att det är gratis. Men vi tror att många egentligen inte behöver stå där, säger Claes-Göran Bergkvist, exploateringsingenjör på Samhällsbyggnad Gävle.

Kommunen har nu beslutat att strukturera upp hela parkeringssituationen i magasinsområdet. I dag parkerar många huller om buller även på Första och Andra Magasinsgatan.

– Situationen är ohållbar och det har dryftats i många år vad man ska göra åt den. Nu börjar vi med att göra i ordning den här ytan och sedan ska vi ta tag i parkeringen på gatorna, säger Claes-Göran Bergkvist.

Kommunen satte därför i fredags upp en skylt som informerar om planerna. Markytan ska planas ut, skyltar och avgränsningar ska sättas upp och en parkeringsautomat ska ställas dit. Tanken är att den nya betalparkeringen ska stå klar i november. Under tiden arbetet pågår är parkering förbjuden.

När Arbetarbladet besöker parkeringen på måndagseftermiddagen är den helt full, sånär som på några små luckor. Det är trångt och bökigt att ta sig fram med bil på de gropiga ytorna. De flesta bilägare vi träffar säger att de parkerar här sällan.

– För mig gör det inget om man behöver betala lite, för nu är det ingen ordning alls, säger en man som vill vara anonym.

Albin Ingelsson, som precis hittat en plats åt sin Volvo, håller inte med.

– Visst ser det lite stökigt ut, men det är bra med en gratisparkering, säger han.

Kommunen har tre olika taxor för sina betalparkeringar, men vilken av dem det blir i det nya betalområdet är inte bestämt än.