Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta djävlas med Milko

Skånemejerier har motsatt sig fusionen mellan Milko och Arla, och nu kommer Konkurrensverket att göra en fördjupad analys av planerna. Beklagligt, anser Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg, som menar att Arla klarar sig utan en fusion, men inte Milko.

Annons

Beslutet från Konkurrensverket 27 juli att göra en fördjupad analys av fusionen mellan Milko och Arla är djupt beklaglig. Nu fördröjs beskedet om fusionen kan bli av eller inte.

Milkos bönder lider redan under ett extremt lågt mjölkpris och hade behövt, och hoppats på, ett snabbt positivt svar. En ekologisk mjölkbonde med runt 70 kor förlorar nu cirka 50 000 kronor i månaden.

Samtidigt försämras Milkos ekonomiska läge för varje månad som går. Det innebär dels att om fusionen går igenom riskerar Milkobönderna att få gå in med ett lägre avräkningspris än övriga Arlabönder, dels att insatserna som bönderna gjort i Milko kan gå förlorade.

Ju längre tid det tar innan fusionen går igenom desto fler mjölkbönder kan tvingas ge upp på grund av likviditetsproblem. Redan i dag kommer rapporter om att Milkobönder fått svårt att betala sina räkningar.

Skånemejerier har gått ut och motsatt sig fusionen. Det är speciellt anmärkningsvärt.

Vid en fusion har Arla lovat att ta emot alla Milkos medlemmar. Blir det ingen fusion kommer de som kan, att individuellt söka medlemskap i Arla. Några garantier att alla tas emot som Arlamedlemmar finns inte och vi riskerar ett rest-Milko som ingen vill ha. Är verkligen Skånemejerier medvetna om att det är Milkobönder man djävlas med, inte Arla?

Arla klarar sig utan en fusion, men det gör inte Milko.

Jan Thorén
Ordförande LRF Gävleborg

Mer läsning

Annons