Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta grilla korv

Alliansen åkte till Maramö för att myspysa i Annie Lööfs föräldrahem. Och Sveriges samtliga politiska reportrar åkte efter.

 För att titta på när alliansens partiledare grillade korv. Först kom alltså mötet i Högfors och badtunnebadet som aldrig blev av, och nu, korvgrillning i Maramö, dokumenterad av runt 50 journalister.

Det är inte svårt att förstå varför regeringspartierna är mer intresserade av att grilla korv inför ett pressuppbåd än svara på frågor om hur Sverige egentligen ska komma i arbete och hur de arbetslösa och sjuka ska få en värdigare vardag. Och det är inte heller svårt att förstå att partier som Centern och Kristdemokraterna, med fatala opinionssiffror som om de består kan fälla alliansen, gärna exponerar sig i andra sammanhang än de föga populära som utgör deras politiska vardag.

Samma dag som alliansledarna träffas i Maramö, kommer ännu en av alla rapporter om ett Sverige som inte fungerar. Denna gång är det organisationen Ung Cancer som bär vittnesmål. Enligt Ung Cancer har en av deras medlemmar nekats sjukersättning.

En 23-åring med cancer, på väg att dö i sin sjukdom. En 23-åring som så många andra vill dö hemma, och därför skickats hem från sjukhuset. Något som dock av Försäkringskassan tycks ha tolkats som ”frisk”. För när Ung Cancer ringer upp Försäkringskassan blir beskedet från myndigheten att man kräver ”skriftligt intyg med datumet personen förväntas avlida” för att beslutet ska ändras. Några sådana datum kan dock inte läkare ge. Döden kommer när den kommer. Oavsett vad Försäkringskassan kräver.

Och samtidigt står alltså allianspartiernas ledare, de som ansvarar för Försäkringskassan och den politik som ligger till grund för myndighetens bedömningar, och grillar korv. I Maramö.

Mötet i Maramö banaliserar politiken och är i sig ett utfall av förflackningen av den politiska diskursen. Och tyvärr bidrar svenska medier till detta genom att stå där och dokumentera en korvgrillning. Vad vi borde fokusera på är inte politikens putsverk. Vad vi borde fokusera på är politikens innehåll, dess utformning och konsekvenser.

Det enda av egentligt värde som det lämnades besked om i går var att det ska hållas allianskonvent i juni 2014. Vilket i sig är ett tämligen sorgligt besked. Svenska partier borde inte vara kampanjorganisationer som håller konvent tre månader före val. Vad partierna borde vara är folkrörelser, med en ständigt pågående dialog med väljarna om politikens innehåll.