Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sluta hyckla, börja cykla!”

Den världsomspännande klimatmarschen lockade inte många i Gävle.
Men det vändes till något positivt.

– Sluta hyckla börja cykla!

Ett 20-tal demonstranter förbereder sig på Södermalmstorg inför klimatmarschen. Medarrangören Therese Metz, som leder demonstrationen, är inte riktigt nöjd med volymen i ropen.

– Ni måste ta i lite!

Nej, någon stor skara miljökämpar hade inte vågat sig ut i regnrusket för att ansluta i den världsomspännande klimatmarschen, som gick globalt under lördagen.

Men arrangörerna lät sig inte nedslås av detta faktum. De lyckades till och med vända det till något positivt.

– Kanske är det ett tecken på att medvetenheten om miljöfrågor har blivit så stor att människor inte känner att de behöver protestera på samma sätt längre, säger Therese Metz.

– Jag tycker inte att den har kommit i skymundan. Det börjar hända mycket saker i frågan.

Demonstranterna tycker att företagen inte ska få komma undan utsläppskraven på grund av finansoro.

En av miljökämparna i tåget var bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren, s, som protesterat många gånger sedan hon började engagera sig på 1970-talet. Hennes aha-upplevelse kom när hon var ute på havet och märkte hur en del under ytan helt plötsligt dog på grund av fabrikerna.

– Då fick vi höra att vi dödade hela Skutskär och gjorde folk arbetslösa om vi fick igenom våra krav.

Demonstrationen avslutades med föredrag där bland andra kommunalrådet Carina Blank, s, svarade på frågor om kommunens klimatarbete.

Arrangörer var Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Lyktan.