Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta konsumera i onödan

Vi omringas av budskap som ska få oss att konsumera mera. Samtidigt har en motrörelse vuxit fram. Att sluta shoppa är en trend som får allt fler anhängare.

Tänk dig att du inte får köpa något nytt. Inget roligt nagellack, ingen cool mobiltelefon, inga nya vinterskor - trots att de gamla blivit fula. Det låter trist, men nu väljer allt fler att hoppa på anti-shoppingtrenden. I USA anordnades den första Buy nothing day redan 1992 och nu infaller denna "helgdag" alltid fredagen efter Thanksgiving, en av de största shoppinghelgerna i USA.

Amerikanska författaren Judith Levine gick ett steg längre när hon valde att sluta shoppa i ett helt år. I boken Not buying it - a year without shopping beskriver hon hur familjen levde ett år utan nya kläder eller böcker, utan biobesök och krogmiddagar.

Tusenlappar
Judith Levines bok har inspirerat många, bland annat Ann-Christin Gramming som i dag driver Köpstoppsbloggen och 2008 gav ut en bok med den talande titeln - Köp inte den här boken. Hon bestämde sig för att göra samma sak som Levine, trots att hon har familj med två små barn på tre och fyra år, och kontorsjobb.
- Det låter kanske lite bakvänt men jag började med att fundera utifrån undantagen - hur jag skulle hantera dem och klara motgångar.

Ann-Christin tog fram särskilda regler. Förutom mat, mediciner och nödvändiga förbrukningsartiklar som schampo, tandborstar och tvål, fick familjen bara köpa det allra nödvändigaste. Då gällde i första hand att försöka låna, därefter byta och i sista hand att köpa begagnat.

Älska gratis
Den 1 januari 2007 drog familjen Gramming igång projektet - och med facit i hand konstaterar hon att det gick riktigt bra.
- Den vanligaste frågan jag får är hur mycket pengar vi sparade. I snitt var det ungefär 3 000 till 4 000 kronor i månaden. Men det var inga pengar som vi lade på hög, utan det mesta gick tillbaka in i verksamheten. Till exempel kunde min man byta jobb och gå ner i lön. Vi blev helt enkelt inte lika sårbara.

När Ann-Christine inledde sitt köpstopp var det en ganska ny företeelse i Sverige, men i dag sprider sig "buy nothing"-trenden via bloggar och hemsidor. Det anordnas klädbytardagar i bästa 70-talsanda, Konsumentverket uppmanar till "hållbar konsumtion" och i juni lanserades sajten www.ilovegratis.se där folk kan skänka saker de inte behöver.

Identitet
Att sluta shoppa helt kan dock vara svårt. Ann-Christin Gramming liknar sitt köpstoppsår vid en chockdiet som måste till för att ändra livsstilen, och som sedan övergår i en fungerande kosthållning.
- Jag ville också undersöka vem man är om man inte köper något. Att konsumera är tätt kopplat till ens identitet. Fast nu är jag inte helt benägen att tro det. Även om huset brinner upp med alla ens saker så är man fortfarande samma person, säger hon.


Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se