Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutreplik om arbetsmarknaden (M): "Ylva Johanssons politik har dessvärre inte fungerat"

Annons

 Ylva Johansson 16 augusti: Replik: Ylva Johansson (S): "Jobben växer fram i hela landet"

Arbetslösheten bland utrikes födda låg på 36 procent i Gävleborg under första halvåret – och enbart på 5,5 för inrikes födda. Det går inte att komma ifrån att jobbklyftan är stor. Att Ylva Johansson lyfter fram det som är bra på svensk arbetsmarknad är förståeligt. Men att det går bra för många i högkonjunktur är självklart. Det gör det inte mindre bekymmersamt att många inte kommer in på arbetsmarknaden. Om det inte går i goda tider – hur ska det kunna gå när konjunkturen vänder?

 

Sverige behöver en regering som är beredd att ta itu med integrationsproblemen. Ylva Johanssons politik har dessvärre inte fungerat. Moderaterna har omprövat sin integrationspolitik och går till val på flera nya förslag för att bryta utanförskapet och se till att fler kan gå från bidrag till jobb.

 

Svenska språket är en av de viktigaste nycklarna till svenska samhället och till jobb. Tyvärr brister språkundervisningen för nyanlända, sfi, idag. Exemplen är många på personer som läst sfi i flera år utan att nämnvärt ha förbättrat sina språkkunskaper. Moderaterna vill därför införa individuella prestationsplaner inom sfi. Vid avbrutna studier eller studier utan godkända resultat inom tidsplanen ska man kunna få en varning och till slut minskat eller helt indragen etableringsersättning. Det behövs. I Gävle avbryts ungefär 20 procent av alla påbörjade sfi-studier.

 Sverige behöver en regering som är beredd att ta itu med integrationsproblemen. 

Moderaterna går också till val på reformer som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden. Vi vill införa en lärlingsanställning för nyanlända och unga upp till 23 år som saknar gymnasieexamen. Det sänker kostnaderna att anställa och gör att fler vågar anställa en tidigare oprövad person.

 

Ylva Johansson raljerar över att Moderaterna vill sänka skatten för den som arbetar. Men faktum är att det inte lönar sig inte tillräckligt i Sverige att gå från bidrag till arbete idag. Det har till och med regeringens eget expertorgan, ESO, konstaterat nyligen. Därför vill vi sänka skatten på arbete, allra mest för dem med låga inkomster. Dessutom vill vi införa ett bidragstak, så att de samlade bidragen aldrig blir högre än lönen från ett riktigt jobb.Integrationen är en ödesfråga. När många lever på bidrag istället för eget arbete trängs annat undan. Välfärdens kärna blir lidande. Då sjunker förtroendet för politiken och tilliten i samhället minskar. Det är dags med en regering som levererar kraftfulla reformer för en bättre integration.  

 

Jessica Polfjärd (M)

integrationspolitisk talesperson

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

LÄS fler debattartiklar här:

Sveriges Åkeriföretag Gävleborg: Gävle hamn bra försöksobjekt för alkobommar i våra hamnar

V: Vi har en plan för ett fossilfritt Sverige till 2040

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel