Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutreplik om höga arvoden (V): För att inte klyftan ska bli för stor behövs lägre arvoden

Annons

Rickard Carlsson (SD) 3 september: Replik om höga arvoden (SD): "Vi arbetade mer eller mindre ideellt"

Många politiker har idag inkomster som de flesta i Sverige bara kan drömma om. Till exempel tjänar de flesta partiledarna mellan 70 000 och 150 000 kronor i månaden. Jimmie Åkesson (SD) tjänar 1,2 miljoner om året.

Hans andreman Björn Söder tjänar 1,1 miljoner. Tillsammans ligger de i den absoluta lönetoppen för politiker. Riksdagsmän och ledande kommunpolitiker har 66 800 kr.

För att inte klyftan ska bli för stor mellan de folkvalda och folket de representerar vill Vänsterpartiet till skillnad från SD att riksdagsledamöternas arvoden sänks vilket också påverkar många lokalpolitikers arvoden.

Gång på gång har Vänsterpartiet föreslagit att riksdagsarvodet ska sänkas så att nivån på arvodet blir detsamma som ett prisbasbelopp (44 500 kr) per månad. Hittills har dock inget annat parti röstat för vårt förslag, istället höjs riksdagsledamöternas arvoden år efter år. Vänsterpartiet Gävle har lagt en motion i vårt kommunfullmäktige utan att få något stöd från SD eller något annat parti..

Vi tycker inte som SD, att politiker ska leva i en egen ekonomisk verklighet långt från vanliga medborgare. Vänsterpartiet har därför en partiskatt som innebär att alla som företräder Vänsterpartiet betalar en viss andel av sitt arvode till partiet istället för att behålla alla pengarna själva. Idag är det 28 800 som är det högsta belopp som alla våra politiker inklusive vår partiledare Jonas Sjöstedt får behålla för egen del.  De flesta Vänsterpartister som har mindre arvoden betalar 10 procent på bruttoarvodet i partiskatt. Det fungerar utmärkt. Om riksdagsarvodet var 44 500 kr så skulle skattebetalarnas pengar kunna användas på ett betydligt bättre sätt.

Vi tycker inte som SD, att politiker ska leva i en egen ekonomisk verklighet långt från vanliga medborgare.

Vi noterar att Vänsterpartiets synsätt är helt främmande för Rickard Carlsson och SD som istället vill öka politikers arvoden så att de närmar sig högre tjänstemäns nivåer. Är det 130 000 kr som skall vara det nya riktmärket i fortsättningen sedan de moderata kommunstyrelseordförandena har gett ett lönelyft på 40 000 kr per månad till en av kommunens högsta tjänstemän så denne nu når upp till 130 000? Argumenten om ansvar, vara tillgänglig dygnet runt och annat känns igen från de som alltid förespråkat höga löner och stora löneskillnader och olika villkor.

Till sist:  Rickard Carlsson väljer att inte med ord kommenterar det faktum att SD riksdagsmannen Roger Hedlund  med en väl tilltagen årsinkomst och månadslön på 66 800 kr även plockar ut ett heldagsarvode på 2289 kr när han tjänstgör en kort stund på kommunfullmäktiges möte 180621.

 

Stefan Pettersson (V)

Kommunfullmäktigekandidat Vänsterpartiet Gävle

LÄS fler debattartiklar här:

Replik om LAS (C): Vi vill skapa en tryggare arbetsmarknad för alla

V: Nu får studenter mer pengar i plånboken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons