Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagen tar Gävleborg ur krisen

Annons

Enligt Företagarnas småföretagarbarometer är den ekonomiska krisen snart ett minne blott. Det är tydligt att småföretagen klarade sig bäst genom krisen men också att det är dessa företag som lägger grunden för den kommande sysselsättningstillväxt. Enligt barometern är det en snabbare återhämtning jämfört med tidigare konjunkturuppgångar t ex i början av 2000-talet eller perioden efter 1990-talskrisen.
Alliansregeringen har sedan tillträdet genomfört flera reformer för att förbättra för företagen i Sverige. För bara någon vecka sedan infördes den avskaffade revisionsplikten i kraft. Vilket möjliggör en kostnadsbesparing på åtminstone 55 miljoner kronor per år för 5500 av länets dryga 8000 företag.
En annan betydelsefull reform som stärker likviditeten hos småföretagen är den egenavgiftsnedsättning som trädde i kraft i juli i år. Bara i Gävleborgs län får drygt 5 000 egenföretagare sänkta egenavgift med knappt 35 miljoner kr.
Det är genom att förbättra de små företagens förutsättningar för utveckling och tillväxt som vi gör det mer attraktivt att starta och driva företag i länet. Den finansiella krisen och den pågående lågkonjunkturen har gjort det än viktigare att sänka kostnaderna och stärka likviditeten hos företagen. Det ger resultat i form av fler jobb. I Gävleborg har sysselsättningen ökat med nästan 5,4 procent eller 6900 personer sedan förra hösten och är nu uppe i nivåer sysselsatta det senaste året.
Vi går nu in i en ny mandatperiod och trots att vi tycks vara på väg ut ur krisen får vi vara ödmjuka inför yttre orosmoln i vår omvärld. Jag är övertygade om att fler och växande företag är en grundläggande förutsättning för att vi ska fortsätta att skapa de bästa förutsättningar för att starta, driva och äga företag. Så lägger vi grunden för den svenska konkurrenskraften, vilket främjar en ökad tillväxt och en långsiktig välfärd.
Anders W Jonsson (C)
riksdagsledamot

Mer läsning

Annons