Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smaker i fokus på välbesökt skördefest

Årets skördefest på Wij trädgårdar blev välbesökt. Omkring 1 700 besökare från nära och en bra bit bort handlade, beundrade, upplevde och smakade av allt som fanns.


– Vi brukar komma hit varje år, sa Anders Ferner från Våmhus i Dalarna.
På årets skördefest stod smakerna i centrum. Runt herrgården fanns matproducenter från trakten med varor till försäljning och en del matlagning. I flera av stånden såldes de smårätter som ingick i tävlingen, som till exempel de färska korvarna gjorda på kött från Hamrånge highland och böckling-lagg med böckling från Böna rökeri.
– Vi har testat fem stycken, jättegott var det, sa Odd Westby från Sandviken, som hade sällskap av pappa Willy Westby.
Har du någon favorit så här långt?
– Jag tyckte att böcklingen var bra, sa Willy Westby.
Under söndagens skördefest utsågs vinnaren i mattävlingen Gästriklands Matverk 2013. Tävlingen syftar till att få lokala matproducenter att utveckla en ny produkt tillsammans.
– Kravet för att ställa upp i tävlingen är att man är två företag som samarbetar. Det ena företaget har en råvara och det andra förädlar, förklarar Peter Ågren, lokal matkreatör och tävlingsledare.
Ett annat välbesökt hörn av Wij trädgårdar var grönsakslanden där årets skörd såldes vid ett långbord. På vissa grönsaker var det strykande åtgång.
– Ja, jag hinner inte med att skörda, men jag hoppas folk säger till i så fall, sa trädgårdsmästare Elin Starck.
Anders Fernlund hade redan ost, bröd och palsternackor i sin korg när Arbetarbladet såg honom botanisera bland olika sorters chili.
– Det här var en jag aldrig har sett förut, cajamarcka. De är så vackra. Jag ska ha dem i mat så klart. Räkpilaff med chili, det är gott, sa han, och slog även till på ett knippe gula morötter.