Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smalspåriga landet

Vi bor i det smalspåriga landet där folk har svårt att förstå att en tjej både kan ha utseendet på sin sida, gå i ett par högklackade skor, och till på köpet ha en hjärna.

Annons

Vi bor i landet där en kvinna – för att anses intelligent – måste vara diskret klädd, skratta på de rätta ställena, och inte säga mer än hon behöver. Samtidigt som folk har svårt att fatta att en tjej kan ge svar på tal, ha skinn på näsan, vara smart och se hyfsat bra ut. Sådana tjejer som har flera positiva egenskaper utsätts ofta för fördomar, och drabbas av andras avundsjuka. Men det talar vi inte om i landet lagom, där människor saknar civilkurage.

Det här samhället överröses av filmer och fördomar om att tjejer som ser bra ut är blåsta, och att de fryser ut dem som i filmerna klassas som ”töntiga”. De snygga tjejerna gillar kläder. De mindre snygga gillar att läsa. De snygga tjejerna har fördomar om dem som ser mindre bra ut. Det har även de diskreta tjejerna om de ”populära”. Men de har rätt till sina åsikter, för de anses ju vara smartare.

Vi bor i landet lagom där en blond tjej som går i högklackat och har stora bröst klassas som en bimbo. Att hon skulle kunna ha en hjärna är otänkbart. En tjej som är alldaglig och går i skor med låga klackar anses smart, och vänlig.

Hur mycket negativt har tidningarna inte skrivit om författaren och den före detta sångerskan Magdalena Graaf? En tjej som utstått misshandel, men tagit sig ur det, vågat stå för sitt förflutna, skrivit en bok om det , och samtidigt uppfostrat sina barn. Hur många vet till exempel att Magdalena Graaf och Hannah Graaf drivit ett barnhem i Indien? Svaret är få. Många vet däremot att de förstorat brösten, och spelat in en ”dålig” skiva.

En annan som fördomarna florerat kring är juristen Karolina Lassbo från Falun som tidigare hade bloggen ”Glamourprinsessan”. Hon fick också ta skit, för att folk har fördomar. En blond tjej kan inte vara smart, och samtidigt gilla fester och kläder.

Vi bor i landet där en tjej uppfostras till att nicka, skratta halvt hysteriskt, och inte vara smartare än nödvändigt. Inte snyggare än nödvändigt heller för den delen. Däremot är det helt accepterat att vara skitsnygg och halvblåst eller supersmart och alldaglig. Men både och går inte, för i det här landet är det fult att ha flera positiva egenskaper. Jag har alltid undrat över varför människor inte får vara som de är? Varför ska folk döma varandra innan de känner varandra? Varför ska svenskarna avundas varandra så extremt mycket? Alla har positiva och negativa sidor, det är varken svårare eller enklare än så.

Tyvärr lär vi oss alla att tävla med varandra om alltifrån pengar, de senaste kläderna, största bilen, ja till och med senaste gräsklipparen.

En annan sak som det här samhället borde ägna sig åt är att faktiskt lyfta fram hur tjejer beter sig mot varandra. Att de fryser ut varandra, eller är utstuderat elaka om någon har något de själva inte har.

Men det gör få av dem som kallar sig feminister, och det är fel.

Suck, jag kan bara säga att det inte är för intet som svenskarna kallas för det avundsjuka folket på den europeiska kontinenten.

Sofie Wiklund

Mer läsning

Annons