Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smarta uppfinningar prisades

En mätare som minskar antalet signalfel och stopp i tågtrafiken och en robot som rengör fartygsskrov.
Det är innovationerna som får årets Skapa-pris i Gävleborg.

På måndagsförmiddagen fick Gävleborna Joakim Engberg och Monica Strömbom och Sandvikenborna Christoffer Hamin och Viktor Prim ta emot Skapas Utvecklingspris respektive priset Framtidens innovatör hos landshövdingen på Slottet i Gävle.

Förutom prissumman på sammantaget 25 000 kronor vardera representerar de också länet i den nationella tävlingen som avgörs i november och där en dryg halv miljon kronor ligger i prispotten.

Joakim Engberg och Monica Strömboms robot för rengöring av fartygsskrov ger en stor miljövinst eftersom den är ett alternativ till giftiga bottenfärger, förklarar Lars Jansson som är innovationsrådgivare hos Almi GävleDala, som stöder stiftelsen Skapa.

Christoffer Hamins och Viktor Prims spårledningsmätare som mäter spänningen i tågräls kommer att kunna minska antalet signalfel som gör att tågen blir stående.

– Rälsen måste ha en viss spänning för att visa grönt ljus för kommande tåg. Om det finns ett annat tåg på samma räls visar det rött ljus. Om det blir ett spänningsfall kan det visa rött ljus i alla fall. Spårledningsmätaren avläser spänningen och upptäcker om det finns risk för felaktig signalinformation, förklarar Lars Jansson i ett pressmeddelande.