Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtsamt sätt få rena händer

/
 • RENA HÄNDER. Sjuksköterskan och studioägaren Niclas Pedersen från Västerås skjuter bort Gävlebon Thomas Leksells gamla handtatueringar. Det går att skjuta bort alla färger med laser;                   svart är enklast, grönt och rött svårast. Det som sker är att laserpistolens ljus, som har två våglängder, skjuter sönder tatueringens färgpigment i små, små partiklar, som kroppens lymfsystem sedan tar hand om. Foto: David Holmqvist

– Jag vill ha rena händer, förklarar Thomas sitt beslut att ta bort sina handtatueringar.

Annons

– Det är för barnens skull, vid skolavslutningar och så, fortsätter Thomas, som för första gången haft rena händer på skolavslutningen i år.

Men det är också för att få gå på ”fina restauranger” och banken utan att få blickar.

– Man ser ju på folk att de reagerar på handtatueringar.

Men övriga tatueringar – stora sammanhängande latinofärgade och svarta – på armar, ben, bröstkorg, mage och hals behåller han.

– De som går att dölja med kläder rör jag inte. Jag vill ha tatueringar.

När sjuksköterskan Niclas Pedersen skjuter på huden mellan Thomas tumme och pekfinger smäller det i laserstrålens träffyta och Thomas grinar illa som en retad varg.

– Det är när ljuset träffar färgpigmentet som det gör ont, förklarar Niclas, som startade sin studio, Lightspot, för borttagning av tatueringar för ett år sedan. Vid sidan av studion i Västerås har han drop in-dagar i Gävle, hos studion Fallen Angel Tattoo i streetbutiken Redrum, och i Solna.

Det var under Niclas senaste besök hos fallna-ängeln, där Thomas jobbar, som Thomas inledde processen att bort sina handtatueringar. Så kallade cover ups – en eldlåga och den svenska ursymbolen tre kronor som från början var luffarprickar.

Behandlingarna görs i serier med sex–åtta veckor mellan gångerna och är dyrare än att göra en tatuering av samma slag.

Niclas som i grunden är skötare och sjuksköterska började dock utbilda sig till tatuerare.

– Men, när jag såg att det gick att tjäna pengar på att ta bort tatueringar bestämde jag mig för det.

Och för att hålla sin sköterskekompetens à jour frilansar han då och då i Norge.

Jag frågar om han inte saknar att skapa, och får till svar att han fortfarande arbetar konstnärligt.

– När folk ska göra cover ups skjuter jag bara bort de delar av tatueringen som inte går att använda i den nya. På så sätt skapar jag fortfarande.

För att visa kunden hur laserbehandling funkar skjuter han på egna tatueringar eller visar redan ”sönderskjutna”, på vänstra armen.

Om han tagit bort några egna? Nej, inte ens ”tonårssynderna”.

– De är en del av mig, min person, min kropp och mitt liv, och jag tycker om dem även om de första inte är några mästerverk.

Det är främst gamla tribals – eller oönskade ord, så som skinhead på pannan som ett före detta skinhead hade – som Niclas tar bort.

Precis som tatueringskonsten var på 1980-talet är laserbehandlingen oreglerad i Sverige. Något som Socialstyrelsen nu ser över och som välkomnas av tatuerarbranschen eftersom många unga köper laserkits från Kina via nätet för att själva ta bort sina tatueringar.

– Miljön måste vara steril och hänsyn måste tas till lymfsystemets förmåga att processa slaggprodukterna som uppstår när tatueringens färgpigment skjuts sönder, varnar Niclas.

Därtill ska all professionell borttagning av tatueringar göras i serier om högst 45 minuter – eller en halv sleeve (ärm) – gången.

– Att laserbehandling inte är reglerat betyder inte att man kan hålla på att pula med nätlasrar hemma i köket.

Mer läsning

Annons