Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småskaliga fisket riskerar att slås ut

Annons

Livsmedelsverket har föreslagit till regeringen att Sverige ska avstå från att ansöka hos EU om en fortsatt dispens angående dioxininnehåll för handel med strömming och vildlax. Med anledning av detta besökte jag lokala strömmingsfiskare i Gävle måndagen den 14 mars. Som fiskare, moderat riksdagsledamot, och ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är detta en fråga som jag engagerar mig mycket i.

Över en miljon människor i norra Sverige har idag tillgång till färsk fisk från det småskaliga kustfisket i regionen. Fisket i Bottniska viken och Östersjön har sedan Gustav Vasas dagar på 1500-talet varit beroende av strömming/sill och lax och är det än idag.

Om regeringen skulle välja att inte söka undantag från EU, så kommer det innebära stora konsekvenser. Med största sannolikhet skulle den övervägande delen av det småskaliga fisket längs ostkusten slås ut.

Ansvariga myndigheter utredde för c. åtta år sedan frågan om dioxiner och tog då beslutet om undantag från EU:s regler. Sedan dess har inte halterna av dioxin försämrats. Tvärtom förbättrats i vissa områden. Det finns ingen anledning att göra en annan bedömning än att kontrollera eventuell påverkan på folkhälsan genom kostrekommendationer. Sverige har ett bra system för kostråd, som går att fortsätta utveckla med ytterligare information och riktade insatser mot olika målgrupper.

Vid diskussionerna under måndagens möte framkom bland annat att det cirkulerar många felaktiga uppgifter och siffror i frågan om dioxinhalter och eventuella konsekvenser av ett förbud. T.ex. har Livsmedelsverket räknat fel när man bedömt hur mycket strömming som äts och därmed hur mycket dioxin barn och fertila kvinnor riskerar att få i sig.

EU-kommissionen förslår att Sverige och Finland skall fortsätta med sitt undantag. Den svenska regeringen bör göra samma bedömning som sin finska motsvarighet. Det hjälper ingen att slå ut det småskaliga kustnära fisket längst med hela norrlandskusten. Jag fortsätter engagera mig i denna fråga, och tackar för måndagens besök i Gävle.

Rune Wikström (M)
Riksdagsledamot och fiskare

Mer läsning

Annons