Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI varnar för väderkaos

Ett kraftigt oväder med snöfall och stormbyar drar under söndagen in över Sverige och värst blir det i Gävleborg och norra Uppland.
SMHI har gått ut med varningar för södra Norrlandskusten och det väntas bli stora trafikproblem.

Annons

Under söndagsmorgonen började snön falla i Gävletrakten och starka vindar att dra in från Bottenhavet, där SMHI utfärdat stormvarning. Inåt landet kan det bli omkring 20 sekundmeter i vindbyarna.

För Gävleborg och norra Uppland ser det värst ut, där bilförarna får se upp på vägarna.

– Det är kombinationen av snö och vind som ställer till det. Det största problemet blir drivbildning och dålig sikt, säger Claes Kempe, meteorolog på SMHI.

Det blir minusgrader i hela landet och risk för halka. På söndagsförmiddagen fanns ännu inga rapporter om trafikolyckor i Gävleområdet.

Hos Markbyggarna, som sköter snöröjningen och drift och underhåll av gatorna i Gävle kommun, är man redo för ovädret. Under lördagen saltades alla stora vägar i området.

– Alla plogar och traktorer är förberedda och kan åka ut när jag ringer, säger arbetsledaren Stefan Kusbom som har mellan 50 och 60 personer redo i trakten.

Det svåraste är att avgöra när det är dags att åka ut.

– Det är en avvägning och man får ha kontakt med SMHI. Om det blir en riktig storm spelar det ingen roll om man plogar för då driver det igen och ser likadant ut efteråt ändå.

Enligt Claes Kempe når ovädret sin kulmen under natten till måndagen och på morgonen. Det väntas sedan avta under dagen.