Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smuts på sjukhuset gör Sigge förbannad

Med en vit pappersservett gick Sigge Lundqvist runt i sitt rum på infektionsavdelningen och torkade ovanpå ett skåp och teven. Servetten blev alldeles dammig och grå.


– Så här kan det bara inte vara på en infektionsklinik, tycker han om resultatet.

Sigge Lundqvist från Bollnäs har amputerat en stortå och ligger på infektionsavdelningen vid Gävle sjukhus eftersom han haft en svår infektion och fått antibiotika direkt i blodet.

Han har följt med i den senaste tidens rapportering om smutsiga sjukhusmiljöer och bestämde sig därför för att kolla städningen själv.

Tillsammans med rumskamraten i sal 15 drog han med en servett på tv, skåp och lister.

– Den blev alldeles smutsig. Titta själv, säger han och visar påsen där han sparat servetten.

Enligt kollektivavtalet städas det inte på höjder över 160 centimeter och det var just där över som Sigge Lundqvist kontrollerade.

– Det kan inte vara bra att ha damm fladdrande i luften när såret ibland ligger helt öppet en lång stund och läkaren ska titta på det, säger han och tittar ner på foten som nu täcks av en raggsocka.

Det är inte sjukhuspersonalen eller städarna han klagar på. Det är han noga med att poängtera, men nog borde det vara renare på en infektionsklinik tycker han.

– Det viktigaste är att det som är närmast patienten städas varje dag, säger Inger Persson som är vårdledare på avdelningen.

Avdelning 120 har köpt in extra städning och städas oftare än andra delar av sjukhuset, men dammtorkning på höga höjder görs sällan.

Infektionsavdelningen fokuserar på att förhindra smittspridning och trots att de mest smittsamma patienterna vårdas där är risken för att bli smittad lägst på hela sjukhuset.

– Vi är på god väg och jag är nöjd med städningen utifrån hur avtalet ser ut, säger Inger Persson och hon tycker inte att Sigge Lundqvist behöver känna sig orolig.

Fler patienter och anhöriga har upprörts över hur det ser ut på sjukhuset. En kvinna skriver i ett mejl till Arbetarbladet att hon besökt sin pappa på Gävle sjukhus och att hon då dragit med handen över bland annat en tvålbehållare som varit full av smuts.

– Vi betalar så mycket i landstingsskatt och nu höjs den igen, ändå kan de inte se till att det städas ordentligt. Vart går pengarna egentligen? undrar Sigge Lundqvist.