Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbaste babyn 1991 tar ett sabbatsår i USA

Linnéa Jonsson från Hofors var 1991 års först födda på Gävle BB. 18 år senare hittar vi henne i Colorado, USA, där hon just nu pluggar på high school.

– Jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår mellan första och andra året på gymnasiet och läser nu sista året på Arvada West High School i Colorado, USA. Det har länge varit en av mina drömmar och när jag fick chansen tvekade jag inte.

– Det svåraste med det hela är inte skolan, engelskan kommer man in i efter ett tag, utan det är att vara ifrån familj och vänner som är det tuffaste. Men man får bita ihop, för det är en riktig upplevelse. Man utvecklas hela tiden, inte bara genom studierna, utan man lär sig mycket om sig själv.

– Jag hade varit i USA några gånger innan jag åkte hit för att bo här och det är helt annorlunda att bo här än att vara på semester. Den mesta tiden går till studier. Jag är i skolan från tidig morgon till sen eftermiddag. Vi har många fler läxor, så oftast har jag några läxor jag måste göra när jag kommer hem. Jag försöker dock göra de flesta under håltimmar. Vi har minst en varje dag.

– När jag inte ägnar mig åt skolan umgås jag med vänner och familjen, det jag känner för helt enkelt.

– Det finns många skillnader mellan USA och Sverige. Här finns ingen jantelag, utan man får faktiskt tycka att man är bra. Amerikanerna är generellt mer utåtriktade och väldigt patriotiska. Jag vet inte hur många gånger jag har sjungit nationalsången sedan jag kom.

– En knäpp sak är att folk stämmer varandra för alla möjliga saker. En kvinna stämde McDonalds efter att hon spillt kaffe på sig själv och bränt sig! Sedan är det stor skillnad på sjukvårdssystemet. Att gå till doktorn kan bli en riktigt kostsam historia. Jag gick till doktorn i höstas och det kostade närmare tusenlappen. Då hade jag bara hosta! Pengar ska inte avgöra om du ska få sjukvård eller inte.

– Min bästa vän heter Karin Blomgren och hon är en av de underbaraste personerna jag känner. Vi har varit vänner i många år, gått tillsammans sedan lekis. Hon betyder otroligt mycket för mig.

– Det är så svårt! Det är ju ett tag kvar, men jag lurar på någon utbildning där språk och skrivning ligger i fokus. Vi får se.

– Då har jag studerat färdigt och lever någonstans i Sverige. Har ett bra jobb och njuter av livet med familj och vänner.