Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart avgörs fallet Vera

Nu ska förvaltningsrätten besluta om allvarligt sjuka Hoforsflickan Vera Olsson har rätt till personlig assistans. Domen kan bli vägledande för hur kommuner ska tolka LSS-lagstiftningen när det gäller små barn.

– Den får betydelse för många andra barn med funktionshinder i landet, säger familjens ombud Veronica Hedenmark.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om tvååriga Vera Olsson i Hofors som på grund av sin hyperinsulinism behöver tillsyn dygnet runt, och hennes föräldrars kamp för att Vera ska beviljas personlig assistans.

I juni sa dock socialtjänsten nej till detta.

Nu ska förvaltningsrätten i Falun, dit familjen överklagat, avgöra ärendet. I går hölls de muntliga förhandlingarna.

– Jag kan inte förstå att Hofors kommun låtit det hela gå så långt som till domstol. Eftersom det inte blir en fördyring att bevilja Vera personlig assistans, drar jag slutsatsen att det handlar om prestige, säger Veronica Hedenmark, som driver Assistansjuristerna.

Ombud för Vera är också Pia Engström Lindgren på advokatfirman Borgström och Bodström, tidigare chefsjurist på Diskrimineringsombudsmannen.

Socialtjänstens ståndpunkt är att Vera inte har större hjälpbehov än vilken tvååring som helst, eftersom alla barn som är så små kräver ständig tillsyn av sina vårdnadshavare.

Att ge sitt sjuka barn medicin och ta hand om det dygnet runt ingår i det normala föräldraansvaret och att Vera har hyperinsulinism är inte något som innebär ett merarbete, menar man.

I förvaltningsrätten hördes i går bland andra Veras rektor, hennes assistent på förskolan och hennes läkare på Gävle sjukhus.

När det gäller små barn med funktionshinder och deras rätt till personlig assistans enligt LSS finns i dag ingen riktig rättspraxis. Det har gjort att kommunerna i Sverige tolkar lagstiftningen olika.

Veronica Hedenmark berättar att när Veras pappa och mamma, Bojan Petrovic och Vanja Olsson, bad Strängnäs kommun om ett förhandsbesked hur man där skulle ställa sig till att ge Vera personlig assistans om familjen flyttade dit, blev svaret att hon skulle beviljas det.

– Men familjen ska inte behöva flytta för att Vera ska få något hon har rätt till.

Nu kan förvaltningsrättens beslut i Veras ärende bli prejudicerande – det vill säga att kommunerna kommer att besluta på samma sätt i liknande fall i framtiden.

Domslut kommer inom fyra veckor.