Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart avskurna från omvärlden?

Bodil Ceballos skriver om att Telia tar bort den fasta telefonin trots att den mobila inte fungerar.

Annons

De senaste månaderna har många Gävleborgare, även vi som bor i Axmar Bruk, fått besked av Telia att den fasta telefonin kommer att upphöra i våra områden trots att de mobila näten är så gott som icke-existerande i många fall. Alla som suttit på restaurangen Axmar Brygga har förmodligen insett att det inte är en lämplig plats om man väntar viktiga samtal.
Istället för fast telefoni erbjuds vi ett mobilt abonnemang, via ett specialmodem och en antenn på taket om det skulle behövas. I brevet vi fått står det att Telia dock inte kan garantera att det kommer att fungera och att PTS har uttalat att Telia inte är skyldiga att leverera fast telefoni i olönsamma områden.
Därför har jag under sommaren testat möjligheten att få fast telefoni via den enda operatör, Net1, som förmedlar en godtagbar uppkoppling i Axmar Bruk. Det kändes mest rimligt att det skulle fungera. Vid god väderlek hade jag hyfsat ljud men i dåligt väder inte något ljud alls. Jag vågade i och för sig inte klättra upp på taket med riktantennen men hängde ut genom ett högt beläget fönster och riktade antennen åt rätt håll – men det fungerade alltså ändå inte. Att teckna avtal då möjligheten att ringa är beroende av väderleken känns inte tillfredsställande.
Jag har sedan frågan uppmärksammats i media kontaktats av många runtom i landet som oroar sig för framtiden. Inte minst från företagare som undrar hur de ska kunna ta betalt av kunder med kort vid t.ex. dålig väderlek, och hur de ska kunna ta emot bokningar etc. Räddningstjänsten oroar sig och människor med trygghetslarm likaså.
Jag har sen också blivit kontaktad av Telia som försäkrar mig att allt är ett missförstånd och att det kommer att fungera. De hänvisar till omfattande tekniska tester som gjorts i Årjäng, Vetlanda, Uppvidinge och Flen. Inte nästgårds precis.
Jag hade uppskattat om de först testat om det fungerar hos oss och sen skickat brev istället för att få ett brev som talar om att de i princip inte är skyldiga att erbjuda oss fast telefoni eftersom vi bor i ett olönsamt område. Till tidningar som hört av sig har Telia förklarat att det handlar om 20 hushåll i Axmar Bruk och att alla är pensionärer, vilket vare sig stämmer eller är relevant. I realiteten handlar det om 50 000 hushåll runtom i hela landet. Det handlar inte heller bara om luftburna ledningar, även nedgrävda linjer ska bort – ända in på husknuten.
Att det stormat en del i frågan på sista tiden har fått Telia att bemöta de oroliga kunderna med ett nytt löfte. Vi ska inte bara få en antenn att sätta på taket. De ska sätta upp den åt oss också. Problemet är bara att de fortfarande inte garanterar att den fungerar. Redan 1 september klipps ledningarna i delar av länet, trots att ingen vet vad som kommer att hända då. Allt bör vara testat och klart och fungera oberoende av väder innan ledningarna försvinner. Om inte detta kan garanteras bör projektet skjutas upp tills ett fungerande alternativ är på plats.
Bodil Ceballos
Boende i Axmar Bruk
Riksdagsledamot (MP)

Annons