Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart blir det spökpremiär

/

I går fick jag lära mig att alla med Aspergers syndrom inte ”sitter-i-en-bubbla”. – En del gör det, men inte jag, för jag har andra funktionshinder, berättade Hans Östman som är skådespelare i Gävle kommuns dagliga verksamhetsgrupp som heter Gävle Bock- och Tackteater när vi träffades.

Annons

– Jag har svårt att exempelvis tvätta eftersom vi med Aspergers ofta är teoretiker, förklarade Hans och berättade att han ändå klarar att tvätta sina kläder.

– Jag har gjort en strategi, förklarade han och berättade att många av världens största vetenskapsmän haft just Aspergers.

 

Vad har Hans för en strategi?

 

– Jag lär in instruktionerna genom imitation, steg för steg.

 

Ungefär som när du skådespelar?

 

– Ja-a. Men, mitt största problem är att skilja färgerna åt – när det är flera färger på en tröja.

Just nu repeterar Hans och hans kompisar en pjäs som heter ”Familjen Adamsson”, där Hans spelar pappa Walter Adamsson.

– Pjäsen handlar om en dag i familjens liv, berättar Ingela Bonnevier, som spelar Hans hustru och är en av gruppens fyra handledare.

– Vi är en rätt udda familj som gillar döden, skjuter Sara Wuopio in; vilket syns på dekorens tinnar och torn, fladdermöss, gravstenar och grå färger.

Gruppen bildades 2003 och ”Familjen Adamsson”, som är en pjäs, är den femte produktionen. I november har de en liten premiär i sin spel- och repetitionslokal på Jarlavägen, för att i januari ha storpremiär i Bomhus Folkets hus.

Ibland spelar gruppen även i Gävle kommuns skolor, men drömmen det är att få komma i tv och bli kända i hela Sverige, som dom i ”I en annan del av Köping”.

– Jag har gått i samma skola som Linda Hammar, och var jätteglad när hon vann tv-priset Kristallen, berättar Sara Wuopio.

En annan, allvarligare, dröm är att slippa fördomar.

– En gång fick jag frågan ”Hur är det att vara utvecklingsstörd?”, fortsätter Sara, och berättar att hon svarade ”hur är det att inte vara utvecklingsstörd? Det kan man ju inte svara på”.

Gävle Bock- och Tackteater är en improvisationsteater som skriver egna texter, egen musik och egna pjäser och manus. För att få delta i gruppen, vars medlemmar varierar från spelsäsong till spelsäsong, måste man kunna förstå och följa en instruktion.

I dag är de 17 medlemmar i gruppen, och träffas på tisdagarna. Övriga dagar har de jobb inom dagliga verksamheten. Lasse Johansson jobbar exempelvis med skog och hantverk.

En dröm till har de, att få behålla biljettintäkterna ”Familjen Adamsson” ger. Så att de kan åka till London och se proffsuppsättningen av The Adams Family där.

Så vad säger du, Mats Öström – Gävle kommuns kultur- och fritidschef, som varit och gjort reklam för kulturhuvudstadsåret hos gruppen – visst vore det väl en god idé?!

Mer läsning

Annons