Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart utan jobb? Skaffa ett nytt!

Några tusen Volvo-arbetare stiger snart ut ur fabrikerna och går vidare till a-kassan. Halva lönen försvinner då. Men a-kassan, säger de moderata ministrarna, är blott en grundplåt i livet som arbetslös.

Annons

11 000, taket i a-kassan och det högsta belopp som betalas ut räcker till hyra, mat och räkningar. Den som önskar sig några extra kronor får teckna en egen försäkring, regeringen har inga planer på att höja taket. Det gäller därför att snabbt skaffa ett nytt jobb. Vad som helst, var som helst.

Att lågkonjunkturen slår obarmhärtigt hårt och att jobben snabbt försvinner, minst 1 000 varsel bara i går, förändringar inget i sak. Regeringens utsvältningspolitik är medveten och ideologisk; hellre några hundra, eller tusen, i skattesänkningar till högerns kärnväljare än solidaritet med de som ställs utan jobb, är sjuka eller pensionerade.

Bidragspolitiken, så beskrivs solidariteten i alliansens exekutiva kvarter, är förvandlad till politisk historia. Nu gäller, som en flock ivriga bävrar, att gå på jakt efter ett jobb. Ingen hänsyn till om jobben finns några tiotal mil från familj, vänner, dagis, skolor eller hustrun/makens arbete.

Littorins politik kan enkelt sammanfattas: Ett samhälle där klyftorna systematisk vidgas och fördjupas är bra.

Den som förblir arbetslös hänvisas, med högerns arrogans och utstuderade nonchalans, till socialen. Där betalas matbidrag ut och där kan belopp som täcker det allra nödvändigaste sändas över, efter sedvanlig prövning.

Den nya otryggheten ingick som den bärande delen i den samlade högerns valplattform, den uttalade avsikten var att gå från trygghet till otrygghet, att öka antalet kortvariga jobb, sänka ersättningarna, glesa ut det sociala skyddsnätet, göra flexibilitet till en del av arbetslivet och lasta över mer makt på arbetsgivarna.

När detaljernas praktik och verklighet läggs fram för Littorin att kommentera svarar han: ”Detta är skrämselpropaganda. Vi sätter till alla klutar för de som riskerar arbetslöshet”.

Men inget extra till Komvux eller Arbetsförmedlingen. Och att nettoinkomsten halveras är i sin ordning, liksom att miljarder flyttas från ett någorlunda anständigt socialt skyddsnät till de som sitter i flotta villor med höga löner och hyggliga förmögenheter.

Mer läsning

Annons