Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snögeneral ska få tågen att gå i tid

/

Trafikverket satsar 400 miljoner kronor på att vinterns kaos i tågtrafiken inte ska upprepas.

En av de viktigaste åtgärderna blir att förbättra informationen till resenärerna.

Annons

Även om minnet brukar vara kort har väl ingen glömt det totala kaos som drabbade tågtrafiken när snön vräkte ner i januari. Tiotusentals resenärer stod förgäves på perrongerna och väntade på tåg som aldrig kom. Sammanlagt var tågen 83 000 timmar försenade, vilket är dubbelt så mycket som en normal vinter.

För att undvika en upprepning satsar Trafikverket 400 miljoner kronor på ett omfattande åtgärdsprogram. Det handlar om allt från förbättrade beredskapsplaner till fler avisningsstationer för tågen. Allt ska övervakas av en snögeneral som får ett nationellt ansvar för snöröjningen.

Det som de flesta resenärer klagade på i vintras var dock bristen på information och det är kanske den viktigaste punkten i åtgärdsprogrammet, påpekar Björn Östlund på Trafikverket.
– Vi måste få våra tekniska system att klara den typen av anstormningar som uppstod i vintras. När till exempel våra system för webb och mobiltelefoner belastades hårt gick de helt enkelt ner.
– Vi arbetar också för att förbättra utropssystemen på stationer och perronger. Man kan naturligtvis fråga sig varför vi inte gjort det här tidigare, men vi har helt enkelt inte haft en sådan här situation tidigare, säger Björn Östlund.

(TT)

Mer läsning

Annons