Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöig skylt kostade Peter körkortet

Peter Sjöberg kämpade hela onsdagen för att få behålla sitt körkort. Han blev av med det efter att ha kört för fort på riksväg 76 mot Skutskär på tisdagskvällen. Han godkände böterna, men ångrade sig.


– Skylten var totalt igensnöad och syntes knappt. Skulle jag ha stannat och borstat av den? undrar han.

Körkortet är oerhört viktigt för Peter Sjöberg. Efter en trasslig period i sitt liv har han nu fått ett fast jobb på en gummiverkstad. Han flyttade i går in i en lägenhet i Gävle med sin flickvän. De ska snart bli föräldrar.

– Mister jag körkortet mister jag jobbet, och då vet jag inte hur det ska gå.

Enligt polisens mätning körde han mer än 80 på en 50-sträcka och därför dras körkortet in.

Peter hade omedelbart två invändningar mot det.

Både hans egen hastighetsmätare och hans GPS visade att han inte körde över 80.

Och 50-skylten var totalt igensnöad. Det fanns inte en chans att se siffrorna. Han tog själv en bild av skylten med mobilen.

– Polisen sa att jag är skyldig att hålla reda på fartgränsen. Men hur ska jag kunna göra det när skylten inte syns, säger Peter.

Dagen efter vände han sig till polisen för att ifrågasätta körkortsindragningen. Han hade fått uppfattningen att han kunde göra det, trots att han godkände böterna på plats vid vägkanten. Men så var det inte.

I stället fick han under onsdagen i tur och ordning besöka åklagarmyndigheten och länsstyrelsens körkortsenhet. Det visade sig att enda chansen var att vända sig till tingsrätten och begära att få böterna och körkortsindragningen upphävda.

Han skrev en klagoskrift och bifogade intyg om sin situation både från anhöriga och arbetsgivaren. Och efter en snabb handläggning beslutade tingsrätten att Polismyndigheten inte får verkställa böterna i avvaktan på att det utreds om polisen hade rätt att dra hans körkort, eller inte.

– Om jag har förstått det rätt får jag också behålla körkortet tills det här är avgjort, säger Peter, för tillfället lättad.