Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snoka i bokhyllor virtuellt

Annons

Paketet kommer. Brunt, med irriterande plastremsor, och jag sliter upp det där det ligger på hallgolvet, slår mig ner på soffan, utan att ta av skor och kavaj, för att börja utforska boken. Sedan, när jag är klar, när sista sidan har runnit ut, skulle jag helst skicka tillbaka den.

För andra är det höjdpunkten i upplevelsen, detta att läsa sista sidan, men att istället få placera in boken i bokhyllan, en trofé i vardagsrummet där den enda skillnaden att djurhuvudet är utbytt mot ett författarporträtt av Jan Guillou (även om en Guillou-roman i bokhyllan inte är mycket att stoltsera med).

Jag älskar böcker, inte bara orden i dem, men även själva de fysiska böckerna, tyngden och doften i dem, att se sidorna samlas mot den vänstra pärmen tills de når botten. Men jag har inte något behov av att äga dem. Varje inköpt roman är ett problem som ska pusslas in i hyllorna.

Men med digitala böcker, nedladdade ljudböcker med mera, finns ett problem – de förstör hobbyn att titta i andras bokhyllor, den artiga versionen av att snoka i badrumsskåp och tjuvläsa dagböcker.

Men nu har bokhyllorna blivit virtuella, flyttat ut på nätet, och med det kan mitt snokande fortsätta ostört.

Sajten boktipset.se, skapad av bloggurun Sigge Eklund, är virtuella bokhyllor där kända och okända svenskar lägger ut sina böcker till allmän beskådan. En "visual bookshelf" var för övrigt en av de första applikationerna på Facebbok. Det är snokande skojigt att surfa runt och se vad sådana som Alex Schulman läser, inte så mycket för att få tips som att förfasa sig åt usel smak. Till skillnad från existerande bokhyllor, får man här tillgång till boksamlingar vars fysiska hem man inte har tillträde till.

Virtuella bokhyllor har ändå sina problem, som att snobbfaktorn riskerar att öka. Vem lägger upp de pinsamma böckerna där, böcker som har lättare att få hänga kvar på nåder i reella bokhyllor? Jag antar också att blott litteraturintresserade, samt extremt exhibitionistiska människor, bemödar sig om att skapa boksamlingar på nätet.

Därmed kan en potentiell social varningsflagga gå en förbi. Den nya bekantskapen som endast har Liza Marklunds mer eller mindre fiktiva oeuvre i samlingen kan snabbt avspisas, och dejten med kvinnan som har självhjälpsböcker på en framskjuten plats kan hållas kort. Bland annat avrådde jag en före detta flickvän från umgänge med en kompis på grund av dennes bokhylla, som jag brukade referera till som "ett altare av smaklöshet".

Boktipset.se är ännu ett tecken på att vi går från en samlarkultur till en lånekultur, som modemagasinet Rodeo rapporterade om för några månader sedan. När allting snart finns tillgängligt överallt, när man vill och hur man vill, försvinner behovet av att äga föremålen fysiskt, och vi kan istället fokusera på att äga idéerna om dem.

För själva samlarinstinkten har inte lämnat oss, det är bara packningen som har blivit lättare, när den har flyttat från ryggsäcken till ett digitalt moln runt våra huvuden.

Bra just nu:

"The Oxford Murders" (dvd): Frodo löser matematiska mord i Oxford-miljö.

Bredbandsbolag som trotsar Ipred.

Mer läsning

Annons