Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön räcker inte till

Det blir ingen satsning på solsidan i Kungsberget inför nästa säsong.
Begränsad kapacitet att tillverka konstsnö sätter stopp för utbyggnaden. Jätteinvesteringen skjuts nu på framtiden.

På måndag står liftarna i Kungsberget still. Skidanläggningen väljer att bara ha öppet i veckosluten fram till 6 april när säsongen tar slut på riktigt.

Direkt efter säsongsavslutningen skulle ett helt nytt skidområde med fyra nya nedfarter på södra sidan av Kungsberget börja iordningsställas. Men jättebygget med fyra nya nedfarter och en snabbgående sexstolslift blir inte av till nästa säsong.

Investeringen på solsidan har tidigare kallats milstolpen som skulle göra Kungsberget till en riktig skidort. Tillsammans med de investeringar i nya liftar, boende och annan upprustning som redan gjorts beräknar Branäsgruppen att lägga ner mellan 200-300 miljoner på anläggningen de närmaste åren.

Anledningen till att den nu skjuts på framtiden är inte dålig ekonomi på grund av den usla vintern.

– Nej, det har väl egentligen inte med det att göra, säger platschefen Catharina Utanskog.

Det handlar om att Branäs inte hunnit få någon ny vattendom och det behövs för att få tillgång till vatten för att tillverka konstsnö till det nya skidområdet. Lillån som används i dag har inte tillräcklig kapacitet och därför behövs även tillgång till Jädraån.

Den här säsongen har varit ett praktexempel för hur viktiga snökanonerna är för skidanläggningen. Den usla vintern till trots har Kungsberget haft öppet sedan i december.

– Vi känner inte att det är värt att bygga ut förrän vi vet att vi kan tillverka kanonsnö även på södersidan, säger Catharina Utanskog.

Trots att dagsgästerna till viss del har uteblivit har boendet och antalet bokningar slagit rekord. Det gör även att skidläraren Bengt Bengtsson som är timanställd har haft mer jobb än tidigare år och därför inte påverkas så mycket av att anläggningen nu stänger igen i veckorna.

– Jag har jobbat plus 100 procent mot tidigare år och räknar med att ha att göra tills dess att vi stänger även om det bara blir fredag till söndag framöver, säger han.