Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön ställer till det för ”pay-and-ski”

I takt med att snön vräker ned försämras ekonomin för kommunägda Högbo Bruk.
– Som det ser ut nu kan vi inte ta betalt för ”pay-and-ski” när vi har preparerat de övriga spåren, säger Hans-Peter Eriksson, vd i Högbo Bruk AB.

Annons

”Pay-and-ski-spåret”, som öppnades förra helgen, är egentligen den enda intäktskällan för spåranläggningarna i Högbo.

I år har Hans-Peter Eriksson kalkylerat med intäkter på en halv miljon kronor. Det täcker inte kostnaderna som uppgår till cirka 2 miljoner kronor, varav hälften är drift och hälften räntor.

Men de senaste dygnens kraftiga snöfall gör att inte ens den kalkylen håller.

– Om vi har preparerade natursnöspår inom en vecka så når vi inte den nivån, säger Hans-Peter Eriksson.

Säsongen för ”pay-and-ski” ser ut att bli rekordkort.

Den lösa och fluffiga nysnön som kom på fredagen kan dock inte packas och spåras utan vidare. Snön åker bara åt sidan om man kör med pistmaskinerna.

Därför dröjer det ett antal dagar innan de längre skidspåren är färdiga att åka på, konstaterar Hans-Peter Eriksson.

Som Arbetarbladet tidigare berättat så skrevs hela värdet på det konstfrusna skidspåret ned med 20 miljoner kronor efter förra årets kraftiga förlust. Avskrivningar tynger inte längre resultatet. Men ändå blir det svårt – för att inte säga omöjligt – att få skidspårens ekonomi att gå ihop.

– Även om det vore kallt och snöfritt till i januari så tror jag inte att vi skulle få in två miljoner, säger Hans-Peter Eriksson.

Han hoppas att en kommande dom i kammarrätten kan medverka till bättre ekonomi för anläggningen. Det handlar om huruvida skidanläggningen i Mora hade rätt att ta betalt från skidåkare eller om allemansrätten väger tyngre.

I dag finns det cirka 70 svenska skidanläggningar som tar betalt av skidåkare som åker även i natursnöspår. Kammarrättens dom blir vägledande.

– Det vore förödande för skidsporten i Sverige om det inte är korrekt att ta betalt, menar Hans-Peter Eriksson.

Annons