Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snorkla i laguner

/

Madagaskar har djur och växter som inte finns någon annanstans i världen. Vi tar landsvägen genom världens fjärde största ö, lyssnar till sjungande lemurer och badar i laguner.

Annons

Från en av huvudstaden Antananarivos röriga busstationer tar vi en minibuss, en så kallad Taxi B, söderut. Det tar lite tid att surra fast alla flätade korgar med höns, diverse stolar och tv-apparater på taket. Tre timmar senare är vi äntligen på väg.

Vi slingrar oss uppför böljande kullar bland de fåtal lastbilar och minibussar som är ute på vägarna. Målet är Ambalavao, en underbar liten by med härliga människor och lugn atmosfär. En bit utanför staden ligger Anja naturreservat som är känt för ringsvansade lemurer med sina långa randiga svansar i svart och vitt.

– I naturreservatet finns 60 familjer av ringsvansade lemurer och det är honorna som styr i gruppen, berättar guiden Adrian.

På väg tillbaka till byn hamnar vi mitt i en stor hjord av zebu, Madagaskars högt prisade kossor. Varje onsdag hålls det en stor boskapsmarknad i Ambalavao. Unga män med minimal packning har vandrat med sina kor hela vägen från södra Madagaskar under flera månaders tid.

Färden går vidare söderut mot Isalo nationalpark. Landskapet och lerhusen skiftar nyanser utmed vägen från vitt, brunt, grått och rött beroende på jorden i området. Isalo har ett mycket speciellt landskap med ovanliga sandstensformationer och gamla begravningsplatser högt uppe bland klipporna. Efter en svettig vandring i det torra landskapet kommer vi fram till en naturlig blå pool och tar oss ett uppfriskande dopp i det klara vattnet bland bergen.

Vårt mål med resan är sandstränderna långt nere vid Tulear i södra Madagaskar. Från en liten by vid Ifaty beger vi oss tidigt en morgon i sakta mak ut på en zebukärra. Det mjuka morgonljuset lyser på de tjocka baobabträden som sägs vara minst 500 år gamla. Med en liten segelbåt som kallas pirogue seglar vi sedan till en fiskeby. Vi går en tur genom byn med sina enkla hyddor av träpinnar, palmblad och sandgolv. En bit utanför byn dukas det upp en picknick med färsk fisk och riktigt god hummer innan vi seglar tillbaka för att snorkla i lagunen.

Efter några dagar på stranden tar vi en fullpackad Taxi B norrut mot Ranomafana nationalpark. Här finns tolv arter av lemurer och vi ser flera av dem på nära håll. En nattaktiv lemur håller till i samma ihåliga träd varje dag och sover med sina stora gula ögon öppna. I nästa nationalpark Andisibe finns indri som är Madagaskars största lemur. Indrierna är kända för sitt speciella läte. De låter lite som en val som sjunger och på morgonen kan man höra deras läten på flera kilometers avstånd.

– Fem minuter per dag kallar de på varandra för att hålla ihop de små familjegrupperna och varna andra grupper att hålla sig borta. De är utrotningshotade och hos oss är det tabu att döda en indri som enligt legenden är människans fader, berättar vår guide Everest.

När mörkret har lagt sig i skogen avslutar vi dagen med en nattvandring bland kameleonter och nattaktiva lemurer. Regnskogen doftar av vild ingefära och djungelljuden med kväkande grodor och spelande cikador är helt magiska.

Hélène Lundgren/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons