Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snusk på matställen

Dricksflaskor som förvaras på toaletten, fåglar bland livsmedel och smutsiga

förvaringsutrymmen.


Så ser det ut när Sandvikens matställen inspekteras.


Men det största problemet är att egenkontrollen brister.

Arbetarbladet har läst rapporterna från det senaste halvårets livsmedelsinspektioner gjorda i Sandviken, och det kan konstateras att egenkontrollen av livsmedelshanteringen är bristfällig. Majoriteten får kritik för bristande egenkontroll eller att en sådan saknas helt.

– Det är ett välkänt faktum att egenkontrollen inte fungerar till 100 procent, säger hälsoskyddsinspektören Martin Myhrberg.

Han vill dock inte dra för stora växlar på de kritiska punkterna i inspektionerna. Mycket fungerar bra, men det finns problem med främst egenkontrollen som inte ska bagatelliseras.

– Jag brukar säga att det är ett ansvarsfyllt jobb att sälja livsmedel till allmänheten.

Saker som matbutiker och restauranger fått kritik för är, bland annat, att tyghanddukar används på toaletten, pizzakartonger förvaras på golvet, smuts i frysen, städutrustning som förvaras på toaletten, rökning i närheten av livsmedel med mera.

På ett ställe fanns det en fågel i samma utrymme som maten förvarades. Och på ett annat ställe förvarades dricksflaskor inne på toaletten.

”Mycket olämpligt”, konstaterar rapporten.

– Nej, jag tycker att vi informerar utförligt när vi är ute.