Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggast kropp vinner

/

Jag förstår inte hur vi hamnade här, i den här grytan fylld med idealer, åsiker, tankar, tips, knep, mobbning, diskriminering, sjukdomar och allt detta kring en sådan liten fjantgrej som vikt. Jag förstår inte hur det kan komma sig att vart vi än vänder oss i dagens samhälle så möts vi av vikthets i olika form. Bästa bantingsdieten just nu, fettsnålaste varorna i reklamerna, idealen, pinnsmala modeller, listan kan göras lång.

Annons

Det finns flera program på TV som till exempel Biggest looser som handlar om vikthets. Om det är någon missat vad det är för något, så är det en tävling som sänds på TV om vem som lyckas förlora flest kilon fortast, vilket enligt mig är sjukt.
Visst, jag kan hålla med om att det är viktigt att vara hälsosam för att kroppen ska må bra. Men varför finns hetsen? Hetsen till att fortast tappa kilon i en tävling som visas på bästa sändingstid med jag vet inte hur många tittare. Tar det inte på pysket tror ni om ni skulle hamna sist och prestera sämst?
Jag kan nästan skriva utan underlag att vi alla någon gång tänkt på sin egen vikt, eller andras vikt, kanske till och med slängt ur sig en kommentar om någon annans kropp. Hur man själv ska göra för att få den där retuscherade kroppen på tidningsomslagen eller känner oro för att sommaren snart kommer och att vi inte har tillräckligt snygg kropp för att vistas i badkläder på stranden där alla ska se en.

Varför tror ni att sjukdomar som Anorexi, bulimi och fetma uppstår? Den här hetsen kring vikt har enligt mig gått för att jag var bestämde för få ihop en artikel som kanske får i alla fall några stycken att tänka till. För jag tror inte att vikthetsen kommer att minska förrän var och en blir så pass säker i sig själv att de inte tar åt sig längre. För då finns det ingen som är intresserad av att få prova den just nu bästa bantningsdieten eller köpa de där superpillren som får en att tappa flera kilon genom att bara äta de.

Vi borde inse att alla inte kan se likadana ut. Och varför skulle vi det? Och varför ska vi inte få se ut som vi faktiskt är skapta? Varför skulle vi inte få se ut som vi vill utan att vi ska få en kommentar om hur vi ser ut eller att vi ska behöva få det upptryckt i ansiktet av en annons att just nu har det kommit en magisk bantningsdiet hur du kan få din ”dröm kropp” på bara några veckor. Den dag vi börjar acceptera oss själva har vi kommit en bit på vägen!

Mer läsning

Annons