Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Socialdemokraterna har alltid satt systemet före människan"

Mona Sahlin, socialdemokratisk partiledare, har nu hållit sitt sista tal som partiledare, och enligt egen utsago behövde hon då inte ta hänsyn till andra förhållanden än att tala om Sveriges bästa och vilken politik som är den bästa för Sverige. Föga förvånande så konstaterade hon att jobbskatteavdraget är en mycket stor och bidragande orsak till att så många har fått det så mycket bättre ekonomiskt. Många normal- och låginkomsttagare får nu behålla mer av sina egna pengar i plånboken än vad de tidigare fått. Mona Sahlin konstaterade också att det var ett stort misstag att gå till val på att återinföra både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Det var också ett stort misstag, enligt Sahlin, att gå till val på att kraftigt höja bensinskatten för vanligt folk och att införa en kilometerskatt för tung trafik - en åtgärd som skulle slå stentufft mot jobben i hela Sverige men framförallt i län som Gävleborg.

I fråga efter fråga konstaterade Mona att socialdemokraterna har fört en politik som inte skulle vara bra för Sverige och att partiet saknar en strategi och en vision för framtiden. För vem är då det här ett problem?

Inte för väljarna i alla fall. Alliansen styr Sverige tryggt och säkert mot framtiden. Sverige har klarat sig bättre ur den internationella finanskrisen än de flesta andra länder. Tack vare de starka offentliga finanserna har Sverige kunnat bedriva en politik som dämpat fallet i produktionen och sysselsättningen. Regeringens åtgärder för att lindra krisens effekter har kännetecknats av en ambition att åstadkomma så positiva effekter på sysselsättningen som möjligt. De omfattande reformer som regeringen har genomfört under den gångna mandatperioden, bl.a. på arbetsmarknadens område, för att stärka arbetslinjen ökar inte bara den varaktiga sysselsättningen utan lindrar också krisens effekter. Åtgärderna har även bidragit till att stärka de långsiktiga förutsättningarna för tillväxt.

Men det finns många stora samhällsfrågor kvar att lösa även i Sverige. Så Alliansens politik måste hela tiden i en ständigt pågående dialog med svenska folket förnyas och fördjupas. Hur skapar vi en bättre jobbmatchning? Hur hjälper vi fler nya svenskar att få jobb? Hur skapar vi en bättre skola? Hur gör vi så att fler kan välja sin egen äldreomsorg? Hur skapar vi ett mer tryggt samhälle med poliser som är närvarande i hela Sverige? Hur skapar vi ett bättre företagsklimat? Det här är stora viktiga frågor som vi i Alliansens arbetar med varje dag.

Vi i Alliansen har förnyat vår politik och fortsätter att förnya politiken varje dag. Målet med politiken är att skapa ett bättre Sverige och ett bättre Gävleborg att bo och verka i, och utgångspunkten i politiken måste alltid handla om att sätta människan i centrum före systemet. Här är också den avgörande skillnaden mellan Alliansen och socialdemokraterna. (S) har alltid satt systemet före människan. Ibland har man fått uppfattningen om att i socialdemokraternas värld så är det just människan som ska anpassa sig till den offentliga verksamheten istället för tvärtom.

Det är bara att konstatera att väljarna var kloka som genomskådade den röd-gröna politiken i valet 2010 och valde den trygga och säkra politiken som nu Mona Sahlin anslutit sig till genom sitt tal . Och som alla vet är originalet alltid bättre än kopian.

Lars Beckman (m)
Tomas Tobe (m)
Margareta Berg Kjellin (m)
Hans Backman (fp)
Anders W Jonsson (c)
Lennart Sjögren (kd)