Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas dubbelspel

Ända sedan folkomröstningen 1980 har Socialdemokraterna använt kärnkraftsfrågan i ett dubbelt syfte. Det skriver Björn Frankson, M.

Annons

Under Tage Erlanders och Olof Palmes regeringar beslutades det att bygga 14 kärnkraftsaggregat i Sverige.

Detta arbete påbörjades egentligen redan 1945 och efter några misslyckade försök med tungvattenreaktorer kunde den första reaktorn komma igång 1972 (Oskarshamn 1). En borgerlig regering tillträdde med Fälldin som statsminister 1976 och efter valförlust 1982 kom Palme tillbaka som statsminister. År 1985 kom så den tolfte reaktorn igång och utbyggnaden var därmed färdig. Reaktorerna 13 och 14 projekterades aldrig då man befarade ett överskott av el.

Kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 lyfte fram säkerhetsfrågorna, och det tidigare så kärnkraftvänliga S-partiet hotades av sprängning.

En folkomröstning 1980 med tre alternativ skulle lösa problemen för S-sidan:

4 Linje 1, ett tydligt ja-alternativ med stöd av moderaterna fick 19 procent av rösterna

4 Linje 2 som också var ett ja-alternativ fick 39 procent av rösterna med stöd av Socialdemokraterna och Folkpartiet

4Linje 3 som stöddes av dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) och Centern fick också cirka 39 procent av rösterna

Linje 3 förordade en avveckling på tio år av de sex reaktorer som var igång. Kärnkraften skulle således vara avvecklad senast 1990. Vi vet hur det blev! Barsebäcks två reaktorer är avvecklade men de tio övriga producerar el i en omfattning som vida överstiger vad man från början planerat för.

Alliansregeringens överenskommelse innebär att de befintliga tio reaktorerna skall utnyttjas och vidareutvecklas. Alliansregeringen vill således inte utveckla något nytt energisystem utan tycker att det vi har med vattenkraft och kärnkraft fungerar utmärkt. Men samtidigt vill alliansen också satsa på alternativa bränslen och då framför allt på vindkraft. Var är skillnaden?

Mer läsning

Annons