Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraternas medlemmar röstar om vindkraft i Hofors

Vindkraftsparken i Tjärnäs är en så känslig fråga i kommunen att Socialdemokraterna låter sina medlemmar rösta på ett ­extra medlemsmöte.

Ansökan om att bygga 27 vindkraftverk i Tjärnäsprojektet ser likadant ut nu som 2012, då politikerna inte ville fatta beslut i frågan.

Boende, framför allt vid sjön Edsken, är kritiska mot vindkraftverken och Hofors kommun vill ha minst 1 300 meters avstånd till närmaste bostad. Något tillägg till översiktsplanen som slår fast detta finns inte, arbetet med det har lagts på is.

Samtidigt hävdar EON att avståndskravet gör det omöjligt att bygga vindkraftsparken. Därför har företaget inte ändrat ansökan.

Frågan väcker känslor i kommunen – därför ska Socialdemokraterna i kommunen låta medlemmarna avgöra frågan på ett extra medlemsmöte 9 mars.

– Vår förhoppning är att vi som parti tillsammans kan finna en linje att förhålla oss till när vi gemensamt fått nyansera vad en eventuell vindkraftpark skulle innebära, säger Daniel Johansson, ordförande i Socialdemokraterna i Hofors-Torsåker, i ett pressmeddelande.

Hofors kan stoppa vindkraftsprojektet.

En majoritet måste säga ja på kommunfullmäktige 15 maj för det ska kunna genomföras.