Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden största orsaken till Hofors mångmiljonförlust

Kostnaderna för ensamkommande flyktingbarn och handikappade spräcker kommunens budget. Enbart Hofors socialnämnd räknar med ett underskott på 15,7 miljoner kronor i år.

Arbetarbladet kunde i gårdagens tidning berätta att Hofors kommun är på väg mot en mångmiljonförlust. Anledningen är framför allt socialnämndens dystra prognos. Bedömningen som politikerna fått i handen inför nästa veckas nämndmöte är ett underskott på 15,7 miljoner kronor.

Till exempel har mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har blivit betydligt dyrare än budgeterat och externa konsulter som granskat verksamheten kritiserar nu kommunen för att ha gjort en alldeles för optimistisk kalkyl.

Socialnämnden hade räknat med ett överskott från verksamheten på 4 miljoner kronor. Utfallet ser ut att bli ett nollresultat.

Statliga bidragen har sänkts med över 100 000 kronor per flykting. Kommunen får ingen ersättning för extraordinära utgifter och uppstartskostnader för personal och utrustning på 2 miljoner kronor täcks inte av bidrag. Dessutom har Hoforshus hyreskostnader för ett av boendena ökat med 100 procent sedan budgeten för de ensamkommande flyktingarna gjordes. Därutöver har det även visat sig att det finns extrakostnader för exempelvis gymnasieskolan som inte täcks av stadsbidrag.

Det är anledningarna till att flyktingsbarnen inte längre har någon positiv effekt på kommunens ekonomi, en realitet som konsulterna anser är viktig att ta hänsyn till när beslut tas om verksamhetens framtid. Kommunens avtal är på 2,5 år med en uppsägningstid på 9 månader.

Men att i budgeten räkna med verksamheten för ensamkommande flyktingbarn som en inkomstkälla tycker socialnämndens ordförande är fel.

– Egentligen tycker jag aldrig vi skulle ha räkna med de pengarna. Vi har ju sagt att ett eventuellt överskott ska följa med verksamheten för flyktingbarnen, säger Kenneth Axling (s).

Mest av allt överskrids budgeten för handikappade med rätt till stöd enligt LSS. 7 miljoner minus riskerar att bli mer.

– Jag har inget direkt svar på åtgärder. Det vi har egentligen är personalkostnader som är så omfattande, säger Axling.

Redan förra året planerades en nedskärning av 21 boendeplatser vid äldreboendet Hantverkarn, men besparingen fick skjutas på framtiden eftersom platserna behövdes.

– Och vi har fortfarande inte kunnat påbörja den här nedskärningen, konstaterar Axling.