Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten: Jättebra att de anmäler oss

Nu ger socialtjänsten sin syn på det uppmärksammade fallet med Alice, vars familj kämpat i tre år för den assistans hon har rätt till.

Läs också:

"Vi har inte sovit bra på sju år"

Alice JO-anmäler Hofors kommun

Alice kamp mot kommunen

Alice Brodins familj har kämpat sig igenom alla rättsliga nivåer för att deras dotter ska få personlig assistans. Under tre år har Hofors kommun överklagat hennes ansökan i varje ny instans, och har nu JO-anmälts av familjen för långsam handläggning.

Varför har kommunen gått ända till Högsta förvaltningsdomstolen?

– För att få veta vad som gäller, man vet inte riktigt vad praxis är i det här, säger Susanne Holmgren, socialchef på Hofors kommun.

Räcker inte första instansen?

– Nej, vi vill ha rättspraxis. Vi driver bedömningen som handläggaren gjort som den rätta, sedan rättar vi oss efter förvaltningsrätten, säger Susanne Holmgren.

Både kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen ställer sig bakom förvaltningsrättens bedömning – att Alice har rätt till personlig assistans och behöver omvårdnad och tillsyn all vaken tid.

Varför beslutar ni då om enbart 29 timmar i veckan?

– Hon har rätt till assistans, men det är upp till socialtjänsten att fastställa omsättningen, säger Susanne Holmgren.

När det gäller hur socialtjänsten kom fram till antalet timmar hänvisar Susanne Holmgren till handläggaren i ärendet. LSS-handläggare Anna Östblom vägrar att svara på frågor över telefon, men skriver i ett mejl: "Jag kan, på grund av att det kan bryta mot sekretessen, inte i detalj svara dig på vad som ligger till grund för beslutet att bevilja Alice just 29 timmar i veckan. Hade förvaltningsrätten ansett att det var klarlagt exakt i vilken omfattning som Alice har behov av personlig assistans så hade de skrivit det i domen."

I augusti JO-anmälde familjen Hofors kommun för den långa handläggningstiden.

– Det är väl jättebra att de anmäler oss, då får vi veta om vi gjort något fel och rätta oss efter det, säger Susanne Holmgren.

Är det rimligt att vänta i tre år på beslut?

– De har inte fått vänta tre år för de har ju fått beslut inom rimlig tid, sedan har de överklagat, säger Susanne Holmgren.

Familjen fick rätt mot kommunen redan i första instans.

Hur påverkas Alice och familjen av att vänta in alla överklaganden?

– Vi ville gå hela vägen för att veta vad som är ätt och fel, säger Susanne Holmgren.

Lämpar ni över era bedömningar på andra?

– Nej, det tycker jag inte. Handläggaren gör en bedömning, sedan vill vi veta om de gjort rätt, därför driver vi det vidare.

Saknar ni kompetens?

– Nej, vi tycker inte det. Handläggarna är väl professionella, men lagen är lite otydlig.

Enligt Susanne Holmgren hade Alice kunnat beviljas andra insatser än personlig assistans.

– Hon hade rätt till andra insatser som vi ansåg tillgodosåg hennes behov. Avlösarservice hade hon blivit beviljad om hon hade sökt det. Sedan kan man välja att inte söka insatserna.