Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhäll minns Galeano: Vi talade om fotboll och folkbibliotek

Dagermansällskapets Bengt Söderhäll återkallar minnet av när Eduardo Galeano kom till Sverige för att ta emot Dagermanpriset.
"Det är med sorg får jag veta att Eduardo Galeano gått ur tiden. Han kändes fortfarande så ung, i uttryck och intresse, frågande och svarande", säger Bengt Söderhäll.

Annons

Det var söndagen 12 september 2010 som Eduardo Galeano tog emot Stig Dagermanpriset på Laxön i Älvkarleby. Under några dagar umgicks vi och samtalet rörde förutom fotboll, frågor om det svenska folkbiblioteket, Stig Dagermans författarskap och utbildningskvaliteten i våra skolor.

Tisdagen 14 september skulle Galeano föreläsa om sitt skrivande vid Stockholms universitet.

Den del av Aula Magna som hyrts för ändamålet visade sig vara alldeles för liten. Galeano vägrade träda in på scenen om inte samtliga som kommit också fick komma in och lyssna.

Efter långa och omständliga förhandlingar med säkerhetsansvariga blev det så. En skjutvägg flyttades för att bereda plats för fler och ändå var lokalen för liten. Trappor fylldes och alla trängde ihop sig.

När Galeano fick veta att alla till sist fått komma in, det rörde sig om hundratals, steg han in på scenen och mottogs med stående ovationer, ovationer som förnyades efter den högläsning ur “Espejos” (Speglar, finns ej översatt till svenska) och andra texter.

Bengt Söderhäll