Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderqvist vann i rally-SM

Seger för Tobias Söderqvist och fjärdeplatser till Martin Berglund och Per-Arne Ljung.
Gästrikeförarna hade rejält bråttom när Rally-SM inleddes i Uppsala under lördagen.

Annons

Årets första SM-deltävling, Rally Uppsala, omfattade totalt sju sträckor, varav sex avgjordes under gårdagen. Sammanlagt bjöds de tävlande på nio mils körning på isiga vägar, utan skyddande snövallar.

Tobias Söderqvist, med broder Joakim som kartläsare, tog kommandot i trimmade tvåhjulsdrivna klassen redan på lördagens förmiddag. En kanonkörning på den drygt två mil långa Klivingesträckan mellan Rasbokil och Österbybruk förde Årsundaduon till en ledning som man sedan inte släppte greppet om. Den slutliga marginalen skrevs till 53 sekunder tillgodo på andraplacerade gotlänningen Johan Holmberg. Då pratar vi utklassning...

– Jag är klart nöjd med dagen, men det har faktiskt långt ifrån varit problemfritt. Motorn gick stundtals orent på låga varv, berättade Tobias efter att ha nått målet vid Vaksala torg.

När sedan också växellådan började krångla mot slutet av tävlingen blev det lite oroligt.

– Femmans växel hoppade ur och jag slutförde tävlingen med endast fyra växlar brukbara. Men det gick ju bra ändå, fortsätter segerherren.

Fjolårets bronsman har nu ett perfekt utgångsläge inför fortsättningen på SM, på ”hemmaplan” i Vinterpokalen om tre veckor. Körningen på de hala vägarna runt Uppland imponerade stort.

– Riktigt kul. Nu ser vi framåt, avslutar Tobias.

I klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet försvarade Gävleföraren Martin Berglund gästrikefärgerna. Farten räckte för att ta fjärde plats – och samtidigt bli i det totala sammandraget.

– Tyvärr började dagen mindre bra. Jag krökte framvagnen i ett tidigt skede och tvingades köra så tills vi nådde servicen efter fyra sträckor och kunde byta bärarm, förklarade Martin.

Som under rådande omständigheter ändå kunde vara glad över sin fjärdeplats.

– Avståndet fram till täten är lite för långt. Men vi kommer igen!

Högt tempo i Rally Uppsala höll även Per-Arne Ljung. Hoforsveteranen knep fjärde plats i Trimmat fyrhjulsdrivet, trots däcksproblem

– Dubbarna gick av på de båda inledande långsträckorna idag. Vi sladdade hit och dit, men kunde ändå ta oss förbi Jari Saarinen på slutsträckan med sex sekunder tillgodo. Det gick faktiskt över förväntan, summerade ”Ljungen”.

Kampen om segern kom att stå hård mellan tre förare – Pontus Tidemand, Eda, Pelle Sääv, Skänninge, samt 17-faldige svenska mästaren Mats Jonsson, Forshaga. Det blev till slut 20-årige Tidemand som skulle komma att dra det längsta strået efter en spurt på slutsträckan som hette duga. 1,5 sekund skilde i sammandraget till Sääv, medan Jonsson fick stryka på foten med ytterligare fem sekunder.

Fyra totalt blev segraren i Otrimmat fyrhjulsdrivet, hemmafavoriten Mats Thorszelius.