Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofiedal då, Stigslund nu

Annons

För en tid sedan larm från Valbo; några elever identifierade som nynazister härjar i Sofiedalskolan. Uppståndelse och sedan nedtoning; saken inte så allvarlig som mediabilden. Sedan i huvudsak tystnad från skolan och skolledningen.

Men Sofiedals historia är inte okomplicerad. Delar av den nynazistiska rörelsen kallade till konsert och historielektioner. Några tiotal unga slöt upp.

Och det svaga intresset för motstånd från vuxna bryter inte ner några som flirtar med massutrotning, den vita rasens överhöghet och andras förutbestämda underordning.

Efter ett tag föräldramöte och vaga protester. Men ingen imponerande anslutning och uppslutning. Sofiedal har problem att fortsatt bearbeta.

I går kom ett brev från närpolischefen i Gävle om tillståndet på Stigslund skolan. Han föreslog inkallande av vakter, polisens hundpatruller och kameraövervakning. Läget beskrivs som ”ohållbart” och ”okontrollerbart”.

Detaljerna sänder tankarna till anarki, upplösning och vuxnas reträtt: Möbler kastas ut genom fönster och nerför trappor, bränder inomhus och ute, en elev som tänkte ge rektorn en omgång, elever som ganska öppet röker hasch, dricker sig halvberusade och någon som ”spränger” en toalettstol. På skoltid.

Historier har en början och ett slut; hur kunde det gå så här långt? Och vad tänker skolan och rektor göra åt saken?

Och, kanske det centrala, hur har föräldrarna informerats om elevernas härjningar och maktövertagande?

Några föräldrar talar om nästan total informationsskugga, taffliga möten med lärare och skolledning och hastigt genomförda utvecklingssamtal. Detaljerna pekar mot svag styrning av skolan och avsaknad av förankring bland föräldrarna. En bild av rektor och lärarkår som dragit sig tillbaka.

För ett tag sedan en uppmärksammad mobbning och förnedring av en kvinnlig lärare, som tvingades sluta sedan några klasser ”röstat bort henne”.

Så här kan vi ju inte ha det. Eller så här: Det här är ju inte riktigt klokt.

Att tända eld på skolan, om det hade lyckats, är mordbrand. Hasch och alkohol kan leda till omhändertagande och vård. En sprängd toalett är väl allmänfarlig ödeläggelse, eller nått liknande som i vuxenvärlden hade fört den skyldige till fängelset.

Och att inte informera föräldrarna fullt ut tyder på försvarsmekanismer som bär alldeles fel. Att polisen reagerar så starkt och med så hårda ord tyder på att det finns fler detaljer, lika förfärliga som de som görs offentliga i brevet till Gävle kommun.

På Sofiedal vände sig skolledningen inåt, utan att nå någon känd effekt. I Stigslund krävs helt andra tag, varav de viktigaste måste vara att återställa den givna ordningen; det är rektor och lärarkår som bestämmer på skolan.