Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sola och jobba i ett somrigt Europa

/
  • Uppskattade ledigheten. Kristin Strandberg jobbade hårt under tre veckor på Kanarieöarna, men helgerna var mest uppskattade.
Foto: Christoffer Karlsson

Det börjar bli hög tid att göra upp planer för sommaren. Kanske är det sommarjobb, utlandssemester, sommarstugan eller en båttur i skärgården som står på schemat. Möjligheterna är många och en som förra året passade på att göra något annorlunda är Kristin Strandberg från Björke.

Annons

Sommaren 2007 åkte hon till Kanarieöarna. Anledningen stavas internationell feriepraktik och innebär tre veckors arbete i ett främmande land, med en främmande kultur och ett främmande språk.
– Jag ville åka till ett ställe jag inte varit på tidigare, göra något spännande och förbättra min spanska. Dessutom var en kompis till mig iväg året innan och sa att det var givande. Då blev jag intresserad, säger Kristin Strandberg som svar på frågan om varför hon valde att ansöka om internationell feriepraktik.

Efter några månader kom beskedet. Hon och tre kompisar hade blivit antagna! Förberedelserna kunde börja och förväntningarna höjdes. Det skulle bli kul att åka iväg tre veckor utan vuxna.
– Jag tror att jag hade ganska höga förväntningar innan. Kanske inte just på boendestandarden, eftersom tjejen som varit där innan berättat en del om hur det var.

I stället var det min egen spanska som jag förväntade mig skulle bli mycket bättre, berättar Kristin Strandberg.
Hon säger också att hon mycket riktigt fick många chanser att öva sin spanska, vilket var bra.
– Om jag hade kommit hem och inte utvecklats alls hade jag blivit besviken.

Snart bar det alltså av och resan blev både lärorik och full av nya upplevelser.
– Jag utvecklades inte bara språkligt, utan även mycket som person. Under de tre veckor som vi var borta fick vi ordna allt vi ville göra på fritiden själva. Om vi ville åka till stranden eller ta oss till ett shoppingcenter så var vi tvungna att fråga på spanska, säger Kristin Strandberg och fortsätter:
– På så sätt lärde man sig väldigt mycket. Man var tvungen att våga för att vinna.

Kristin Strandberg var borta under perioden 11 juni–3 juli och gruppen hon åkte med bestod av tolv tjejer.
Under sin vistelse på Kanarieöarna bodde de på två olika ställen: en vecka i Telde och två veckor i Guía. Man turades om. I Telde bodde tjejerna fyra åt gången och de övriga åtta bodde i Guía.

De jobbade fem dagar i veckan i växthusen som fanns på de två olika gårdarna. Arbetstiderna var från 8.00 till 15.00, med en timmes lunch. Uppgifterna bestod av allt möjligt som har med växter att göra. Det kunde handla om att rensa ogräs, ta sticklingar, plantera om, reda ut slingerväxter och flytta krukor.
Utflykt och solning
– Första veckan bodde vi i Telde och det var jobbigast. Där var det väldigt varmt och arbetet var tyngre än i Guía. Man var trött efter arbetsdagen och orkade inte så mycket, säger Kristin.

Några mindre utflykter, mycket solning och lite jympa på taket i Telde blev det trots allt även på veckodagarna. På helgerna däremot lades det mer krut på upplevelser, sol, bad, umgänge och shopping.
– Första helgen var vi till exempel i Playa del Inglés hela dagen. Vi åkte in dit kanske runt halv tio på lördagen och la oss på stranden. Sen stannade vi där ända till efter sex på kvällen. Då gick vi ut och åt, såg oss omkring, tog en drink på strandpromenaden och testade några av uteställena där, säger Kristin Strandberg om sitt troligen bästa minne av vistelsen på Kanarieöarna.

Det var inte bara upplevelserna som uppskattades, utan Kristin säger att det hon värderade mest faktiskt var att allt fungerade så bra.
– Vi var ju tolv tjejer som åkte, ändå blev det aldrig något tjafs. Alla kom bra överens och stämningen i gruppen var positiv, berättar hon, men tillägger sedan:
– Annars var det väl ledigheten som man uppskattade mest. Det kändes bra att få helg efter fem dagars arbete. Det var ju trots allt då man hade chansen att uppleva landet.

Kristin Strandberg skulle definitivt uppmana andra att åka, just för att man utvecklas som människa och ett tips är att våga prata så mycket som möjligt.
– De som bor där och pratar spanska förstår att man inte kan språket perfekt och hånar en inte om man säger fel. Det är en bra chans att testa sina kunskaper och om man vågar prata får man ut mer av resan, säger hon.
– Ett annat litet sidotips är att ta med sig dvd-filmer. I Guía fanns det bara Harry Potter 1, 2 och 4. Efter ett tag är inte det någon hit längre. Visserligen ska man inte sitta inne och kolla på film hela tiden, men på vardagarna orkar man inte alltid så mycket mer, fortsätter hon. Hennes sista tips är:
– Ta med knäckebröd, vitt bröd blir enformigt efter ett tag!

Annars tycker Kristin Strandberg att det bara är att ta chansen.
– Om man får en möjlighet att åka iväg för tre veckor,
så varför inte göra det? Det gäller bara en gång i livet och förhoppningsvis får man ett roligt minne. Om inte så har man i alla fall lärt sig något som man kan dra nytta av senare, avslutar hon.

Mer läsning

Annons