Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solande skyddar mot blodpropp

/

Det är nyttigt att sola, om det görs med måtta. Det kan till och med skydda mot blodpropp. Den slutsatsen dras i en ny svensk studie som omfattar 40 000 kvinnor.

Annons

Enligt forskarna, som är verksamma vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund, bör inte riskerna för hudcancer överdrivas och skrämma människor från att vistas i solen.
– Man måste se till totalbilden. Det är riskabelt att bränna sig, särskilt om man har känslig hud. Men att sola är också positivt, säger Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund, till TT.Kvinnorna i studien har följts sedan början av 1990-talet. Avsikten har varit att söka efter olika riskfaktorer för en rad sjukdomar, bland annat olika typer av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
– Vi har haft omfattande utfrågningar om kvinnornas solvanor för att utröna hälsoeffekterna, säger Håkan Olsson.


Resultaten, som publiceras i den medicinska tidskriften Journal of thrombosis and haemostasis, visar att kvinnor som solbadar relativt ofta – på sommaren i Sverige eller under vintersemestern i varmare länder – löper 30 procent lägre risk att få blodpropp, trombos, än kvinnor som solar mycket sällan eller försöker undvika solen i görligaste mån.
– Våra resultat är statistiskt signifikanta. Det är känt att D-vitamin skyddar mot en rad sjukdomar. Om man aldrig vistas i solen finns det en klar risk för att man får för lite D-vitamin, säger Håkan Olsson.


Han påpekar att det trots allt är relativt få hudcancerfall som beror på solstrålning. Ärftliga faktorer har troligen större betydelse.
Skräcken för att man ska få hudcancer av solen beror också på att många studier har gjorts i Australien. Men situationen där är väldigt speciell.
– Det har handlat om rödlätta britter som utsatts för den tropiska solen i Queensland. Det har lett till överdrivna farhågor. Det är bra att sola lite grand, säger Håkan Olsson.

Mer läsning

Annons