Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solbergaskolan ska saneras från giftigt ämne

Solbergaskolan i Torsåker måste saneras. Skolan har över 400 gånger så mycket PCB i fönster- och dörrfogar som riktvärdet tillåter. Samtidigt är skolan bara en i raden av byggnader i kommunen som inom de närmsta åren måste saneras från det giftiga ämnet.

En första inventering av PCB i Solbergaskolan gjordes 2001.

Nu, nio år senare, har en kompletterande undersökning gjorts och proverna från den talar sitt tydliga språk.

– Det är väldigt höga mängder som har uppmäts, säger Hans Pantzare, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Hofors.

Fogmassa runt fönster

Överstiger mängden PCB 500 milligram per kilo måste fogmassan tas bort. PCB:n i Solbergaskolans entrédörr översteg 250 000 milligram per kilo, och fogmassan kring ett fönster låg på 160 000 milligram per kilo.

Hoforshus som förvaltar fastigheten räknar med att saneringen kommer kosta cirka 170 000 kronor och kommer att starta under sommaren 2011. Senast 2014 måste alla byggnader som innehåller PCB vara sanerade enligt lag.

PCB tillhör ett av de 12 farligaste miljögifterna som inte går att bryta ner och som har varit förbjudet sedan 1971. Får en människa i sig giftet hamnar det i kroppens fettvävnader och kan vara cancerframkallande.

Även på äldreboende

Men Solbergaskolan är inte den enda byggnaden som Hoforshus förvaltar som innehåller PCB. Även höga värden har uppmäts vid äldreboendet Hantverkarn och hyresfastigheterna på Gillegatan 6.

Men hur farligt det är för människor att vistas i lokaler med PCB kan Hans Pantzare inte svara på.

– Det får du fråga en expert om. Men ämnet är ju i fogmassor så det ligger ju ganska säkert, säger han.