Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soldiers of Odin planerar vandring i Gävle på lördag

Medborgargardet Soldiers of Odin planerar sin första vandring i Gävle på lördagsnatten.

Arbetarbladet har i dag avslöjat att medborgargardet Soldiers of Odin håller på att etablera sig i Gävle.

Gruppen startade i höstas av en finsk nazist, och har sedan dess spridits till flera platser i Sverige. En granskning av stiftelsen Expo har visat att den är organiserad likt kriminella motorcykelgäng. Nu finns en lokalgrupp i Gävleborg.

Nu planerar de sin första aktion i Gävle.

I sin Facebookgrupp går man ut med att den första vandringen kommer att ske mellan klockan 23 på lördag och klockan 03:30 på söndag. I meddelandet sätts vissa ordningsregler upp: man måste vara minst 18 år, ha legitimation, inga knivar, vapen, droger eller annat olagligt får medtas och deltagarna måste vara nyktra.

Minst tre av de fem fullvärdiga ledarna i Gävleborg är dömda för brott. Minst fem av de åtta övriga fullvärdiga medlemmarna i Soldiers of Odin i Gävleborg är dömda för brott, bland annat misshandel, narkotikabrott och stöld.

Läs mer: Medborgargardet Soldiers of Odin sprider sig till Gävle

Gävlepolisen fick på fredag kväll kännedom om Soldiers of Odins planer på att röra sig i Gävle på lördagnatten. På lördag kommer de att se över om det kommer att påverka polisens arbete.

– Vi följer alla händelser och gör en analys av om vi behöver stärka närvaron, säger Temo Allenbäck, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen.