Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solidaritet kan inte bara gälla inom landet

I en artikel i Arbetarbladet den 15 juni går de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna från länet till kraftig attack mot den fria rörligheten inom EU. De försöker också påskina att oppositionen är den enda garanten för schyssta villkor på den svenska arbetsmarknaden. Låt oss därför vara tydliga, den svenska modellen har tjänat Sverige väl. Vi tycker att arbetstagarna tillsammans med arbetsgivarna ska ta ansvar för att arbetsmarknaden i Sverige fungerar, detta sker också i de allra flesta fall.
Tonen går hög när S-ledamöterna påstår att regeringen står bakom löne- och socialdumpning och att vi inte stödjer den svenska modellen. Inget av detta stämmer. EU:s så kallade utstationeringsdirektiv har kommit till just för att förhindra detta. Det är även detta direktiv som är utgångspunkten för den så kallade Lex laval-lagen. Lagen ger facket möjlighet att vidta stridsåtgärder mot arbetsgivare som inte kan uppvisa minst lika bra villkor som miniminivån i centrala svenska kollektivavtal. Med andra ord så är det ett stort spel för gallerierna som de socialdemokratiska ledamöterna sysslar med när de påstår att regeringen dumpar lönerna.
Vi inom alliansen står upp för den fria rörligheten. Vi tycker att det är positivt att människor kan komma till Sverige och arbeta. På samma sätt är det positivt när vi svenskar åker ut och arbetar i andra länder. Vi står också upp för schyssta villkor på arbetsmarknaden, oavsett var du kommer ifrån. Men att göra det krångligt och svårt att komma till Sverige och arbeta minskar den konkurrens som gynnar oss som konsumenter. Som att exempelvis bostadsbyggandet ökar och kostnaderna hålls i schack. Vi ska inte heller göra det svårare för arbetare från andra länder att förverkliga sina drömmar om arbete och en bättre framtid. Solidariteten kan inte enbart gälla inom Sveriges gränser.
Tomas Tobé (M)
Ordförande arbetsmarknadsutskottet
Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot
Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot