Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solidaritet - vad tjänar jag på det?

Annons

Solidaritet, vad ska det vara bra för? Vad tjänar jag på det? Frågor i tiden, kanske. Att fundera på samhället utifrån ett individuellt och egoistiskt perspektiv.
Vad tjänar jag på solidaritet? Vad tjänar jag på att vi hjälps åt och delar på de kostnader som ett liv innebär (kostnader för förskola, skola, sjukvård, omsorg, infrastruktur, miljövård osv)?
Sannolikheten att majoriteten av människor skulle kunna ha råd att betala ur egen ficka för skola, vård och omsorg är obefintlig, hur stora skattesänkningar man än gör. Många skulle heller inte ha råd med försäkringar som täcker ens det basala behoven.
Solidaritet handlar bland annat om att fördela kostnader mellan människor och över tid, att veta att jag bidrar till att du kan få vård idag, om du behöver, och att mina barn får gå i en kostnadsfri skola, för att du bidrar till att deras skola får resurser. Solidaritet handlar om att vi, du och jag, har en möjlighet att känna oss trygga i att vi får det vi behöver när vi behöver det, och att vi gemensamt bidrar för att vi ska få det.
I ett samhälle utan den solidariteten kommer en stor grupp människor att leva i utanförskap, otrygghet och dessutom sakna framtidstro. Det ger ett otryggt och kallt samhälle. Det samhället blir inte bara otryggt och kallt för de som inte har, det blir det även för de som har. Eftersom de, i förlängningen, måste skydda sig från de som inte har.
Den 19/9 är det ditt val! Ska vi fortsätta dra isär Sverige och dela upp oss i ?De som har och de som inte har möjligheter? eller ska vi bygga Möjligheternas land, för alla?
Rösta rödgrönt, redan idag!

Camilla Frykman, Bomhus S-förening

Mer läsning

Annons