Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solsken gav skjuts åt Årsundadagen

Solskenet gav extra skjuts åt Årsundadagen som ordnades för andra året i rad.

– Det är mysigt att gå omkring på marknaden och titta på vikingabyn, sa Jessica Helin som tagit med sig familjen från Gävle.

Kring Årsunda centrum kunde man gå mellan loppisstånden, rida på ponnyhästar och smaka på kolbullarna som aktiva medlemmar i föreningen Gränsland stekte över öppen eld.

– Det är vårt eget recept, sa Stefan Hedlund och hällde på blandningen med vetemjöl, salt, vatten och fläsk i stekpannan.

Vid vikingagården visade hövdingen Grim och hans kamrater hur man lagar mat i kokgrop.

Ett köttstycke packades in i näver och fick ligga i en grop mellan kokheta stenar och efter cirka en timme var det färdigt.

– Ni får provsmaka på egen risk, sa Grim och bjöd på nötköttet som kryddats med citrontimjan och jordreva.

Arkeologen Anna Hellgren smakade jordgropskött för första gången.

– Som arkeolog har jag stött på jordgropar men aldrig lagat mat i dem, sa hon.

Syftet med Årsundadagen är att visa upp byn för både bybor och besökare och samla olika aktiviteter. Företagare, konstnärer, föreningsfolk och andra engagerade bybor höll i trådarna på drygt en handfull olika platser i byn.