Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att förbjuda välling för bebisar

Driver dom med oss?
Så måste det ju vara.
Åldersgränsen 15 år på ”Twilight” är som att förbjuda välling för bäbisar och skönhetsprodukter för Blondinbella.

Jag såg filmen på världspremiären i Gävle i torsdags. Sena föreställningen och man hajade till när man kom ut efteråt. Så ovanligt många bilar på tomgång på Nygatan. Men naturligtvis, det var förstås föräldrar som skulle hämta sina barn.

Då hade jag ännu inte ägnat åldersgränsen en tanke.

Det var nämligen det sista jag kunde tänka mig.

Att filmen inte skulle vara tillåten för sin främsta målgrupp.

Skandal. Tänker jag inte skriva. Men eller hur. Vem orkar? Den 14-åring som inte vågar utmana Filmstadens dörrvaktmästare kan utan större problem se ”Twilight” eller värre saker hemma.

Det är bara så djupt underligt.

En kalasromantisk tonårsfilm jämställd med hårdporr. Ja, för den hamnar ju i samma barnförbjudna kategori som ”Extreme gang bang party” och ”Addicted to cock”.

Det måste vara ett makabert skämt från Statens Biografbyrå. Myndigheten som under filmcensurchefen Gunnel Arrbäcks ledning jobbade stenhårt på att tagga ner och avskaffa sig själv, åtminstone vuxencensuren.

Hon avgick förra året i protest mot politikernas tröghet.

Nu vill Biografbyrån ta till ännu tuffare tag tydligen. Mer avancerade metoder för att skapa debatt och visa hur otidsenligt det är det man håller på med.

Som i det här fallet: metoden sjuk humor.

Jag erkänner att jag gjorde mig beredd att ljuga häromkvällen. ”Be personalen ringa mig om ni blir stoppade, så säger jag att hon är 15”. Fast det var lugnt. Det behövdes inte.

Senaste James Bond-filmen blev också barnförbjuden i Sverige. Från början. Men det visste man ju att det skulle hinna ändras till premiären. Filmbolaget kan rutinerna. Man överklagade till kammarrätten som ändrade beslutet. Annars funkar även att lämna in en ny, friserad, kopia som vips fixar den åtråvärda 11-årsgränsen – som ger tillgång till ett större publikunderlag, läs högre vinster.

Men bolaget Nordisk Film som distribuerar ”Twilight” togs tydligen på sängen. 15-årsgränsen kom som en chock. Och inte ens ett överklagande hjälpte.

Skulle man klippa i filmen för att få en barnvänligare version? Tanken fanns.

Trots att det inte behövts någon annanstans i världen (svenska 11-åringar som vill vara laglydiga och se ”Twilight” kan ta en tur till grannlandet Norge).

Men nej. Det blir inga klipp, meddelar Nordisk Film i dag. ”Twiligt” får fortsätta gå som den är. ”Vi vill vara originalet trogna”, säger chefen Pia Grünler.

Respekten för filmskapandet är troligtvis inte enda orsaken.

Efter premiärhelgen gick ”Twilight” in som god trea på topplistan över mest sedda filmer i Sverige just nu.

Publiksiffrorna gör Nordisk Film alldeles tillräckligt nöjda. De tror inte en sekund att biografvaktmästarna ser mellan fingrarna. Eller hur.

bäst just nu: