Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som gamar kring ettskadat djur

Annons

Det är inte lätt att vara herre på täppan. På något sätt är det väl så att alla vill se den nuvarande regenten falla. Så var det då Sega utmanade Nintendo som det fräcka alternativet i slutet av 1980- och början av 90-talet. Så var det då Playstation vann titeln som konsolernas konung under närmare tio år. Och så är det nu då Wii, konsolen med den enkla grafiken och de banbrytande handkontrollerna, har regerat i snart fem års tid.

Kanske är det därför spelsajter och fanboys gör stor sak av att Wii tappar i försäljning, just nu. Utgivningstakten av nya spännande tiltar stannar av. Förutom det kommande Zelda-spelet finns det inte mycket att hetsa upp sig över. Men det är just det som gör mig upphetsad och förväntansfull.

För Nintendo är inte på väg att lägga sig ner och dö och låta Microsoft och Sony kalasa på kadavret. Man slipar sina vapen, eller kanske snarare på sin nästa konsol.

För rapporterna, eller kanske läckorna, har redan börjat skvallra om något nytt och annorlunda.

Visst, det verkar bli en konsol med HD-grafik till slut, men jag skulle bli mycket förvånad om det stannade där. Förutom med Gamecube-konsolen har Nintendo alltid bjudit på innovationer i samband med nya konsolsläpp.

Vem var det till exempel som uppfann styrkorset, analogspaken och spel via touchskärmar, långt innan vi kunde stava till iPhone? Det var Nintendo.

Trots att delar av spelbranschen, senast Sonys amerikanske vd Jack Tretton, alltid gjort sig lustiga över att Nintendo gör familjevänliga spel så är företaget branschens stora innovatör. Den som andra kopierar och gör till standard.

Därför tar jag de svarta siffrorna och rubrikerna med ro.

Jag ser i stället fram emot Nintendos presskonferens på årets E3-mässa, där vi äntligen får se vad som ligger bakom arbetsnamnet Project Café. Kommer nästa Nintendo-konsol att ha rörelsekänsliga handkontroller med inbyggd tryckkänslig bildskärm? Eller blir det något helt annat?

Jag är i alla fall beredd på att bli överraskad.

Och jag tror att klagosången i media har alla chanser att svänga om till lovsång.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons