Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren summerad

Annons

Jag befinner mig just nu på sommarens sista festival för min del:

Malmöfestivalen. Det är stadsfestival, massor av bra band men också langos och brakfylla. Jag passerade Stortorget vid halv tolv-snåret på lördagskvällen och mötte bara tomma, druckna ögon.

Tacka vet jag då festivalen som allt mer framstår som varje sommars självklara höjdpunkt. Way out west överträffade sig själva i år.

Fantastiska spelningar, bra väder, trevlig publik och otroligt bra organisation.

Det är ju naturligtvis inte rättvist att jämföra en festival med tämligen dyrt inträde och en gratis stadsfestival men det är ändå tydligt med vilken kärlek programmet på Way out West sätts samman. Att bandbokarna älskar det de gör är uppenbart och det färgar också av sig på publiken som synbarligen är där just för att lyssna på musik och inte för att toksupa. Under hela festivalen gjorde polisen elva stycken så kallade lob:ar - alltså elva personer som hamnade i fyllecell. Inte ett enda våldsbrott. Det är inte illa på en festival med 32 000 besökare som pågick i tre dagar.

Att jag sedan för första gången på flera år var där som privatperson och inte för att jobba gjorde inte saken sämre.

Trots att festivalen på kort tid har växt från 25 000 besökare och att området var fyllt till bristningsgränsen fungerade allt. Ölköerna var långa men gick snabbt och (nästan) ingen trängde sig. Folk var trevliga och hjälpsamma och spelningarna började när de skulle.

Men arrangörerna får nog passa sig så att festivalen inte växer ännu mer utan att öka storleken på området för då kan det bli olidligt.

Hur som helst börjar det bli dags att summera sommaren 2011 med en fem i topp.

1. Prince på Way out West

Det tar Prince mindre än tre minuter att förvandla hela resten av Way out West-festivalen till förband. Han sparkar igång med 1999 - hur kaxigt är det inte att dra en så stor hit som första låt - och följer upp den med Little Red Corvette och det är som om ingen tid har förflutit sedan tiden när han kunde snyta världshits ur rockärmen så det räckte till honom själv och ett otal andra artister.

2. Janella Monae på Way out West

Charm, en liten gnutta galenskap och en hel massa talang - både som sångerska och som entertainer. Janella Monae är nästa stora souldrottning, tro mig!

3. Fucked up på Way out West

Kanadensiska hardcoregruppen Fucked up fick till ett riktigt mästerverk med sin senaste platta som kom i början av sommaren. Jag smet tidigare från Kanye Wests spelning för att inte missa deras klubbspelning. Bra beslut. En kort kärnfull urladdning som fick bli en perfekt avslutning på en underbar festival.

4. Releasefestival för Kaptens Röds nya platta

Hiphopduon Parham & VIC var bra, pianopopduon Steget var bättre och hiphopgruppen Labyrint var riktigt, riktigt bra. Själv bjöd den gode kaptenen på ett riktigt jäkla dancehallparty. När Mästerkatten och True från Serengeti gästade var lyckan fullständig.

5 Veronica Maggio på ett fullpackat Stortorget i Malmö var, om inte magisk, så i alla fall en fröjd att höra.

Ralph Bretzer

Mer läsning

Annons