Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens bästa charter-nyheter

/
  • GILLAR LÄGET.  Alba Strömberg leker på en av Makarska rivierans många fina klapperstensstränder i Kroatien.
  • Nyheten Banyalbufar på nordöstra Mallorca har lugn stämning och fina stränder.
Foto: Eric Josjö
  • Pittoreska konstnärsbyn Deia är en av årets nyheter på Mallorca.
Foto: Eric Josjö
  • CALA SAN VICENTE på Mallorca har två små badbukter med omgivande höga berg.
  • Olivia Longo semestrar i den nya lilla semesterorten Cala San Vicente på nordvästra Mallorca.
Foto: Andreas Strömberg
  • Port de Andratx med sin exklusiva marina är charternyhet på Mallorca.
Foto: Eric Josjö

Medelhavet är i fokus i år. Destinationer i Grekland, Mallorca och Turkiet toppar bland sommarens skönaste nya semesterorter.

Annons


Abbafilmen har gjort greksallad, retsina och vitblåa vyer till årets vinnare på semesterhimlen. Charternyheterna i Grekland är få, men några roliga finns: Fritidsresor satsar på en ny "Blue Village", all-inclusiveresorten Aegean Park i Kolymbia på nordöstra Rhodos och arbetar för att göra denna till den första koldioxidneutrala hotellanläggningen i arrangörens historia, tillika en av de första i världen. Bättre resorts skall förbättra Rhodos skamfilade rykte liksom Kanarieöarna och Mallorca som har satsat på finare hotell och fått ett uppsving de senaste åren.
Apollo erbjuder villor med egen pool i Astipopoulos, Gianondi och Armeni, platser som ligger nära Rethymnon på Kreta. På denna ö utökar även arrangören Nazar med en stor all inclusive-anläggning som har Kretas största vattenland och lång strand tre mil väster om Heraklion på nordkusten. Byn Fodele är ett pittoresk utflyktsmål för greker som samlas på charmiga bytavernor.


Ving öppnar fem nya orter på folkkära "Mallis" som blivit riktigt trendig igen. Deia är en konstnärlig, chic by vid foten av berget Teix på västkusten, där kändisar som Michael Douglas, Andrew Lloyd Webber äger hus, på promenadavstånd från den lilla naturstranden vid havet. Port d'Andratx på sydvästra delen är en annan flärdfull nyhet, med lyxyachter i marinan. Ibland kan man skymta Claudia Schiffer och Tom Cruise som äger semesterkåkar utanför orten.
Mer folkligt är Cala Ratjada, en söt fiskeby på östra kusten som är uppskattad för sina fina stränder och intima stämning.
- Det här är orter för dem som vill uppleva en annan sida av ön och kanske kombinera solbadandet med vandringar och utflykter med hyrbilen, menar Vings informationschef Magdalena Öhrn.


Turkiet håller ställningarna som charterresmål med stora familjehotell utanför orter som Antalya och Marmaris. I år har många, främst familjer, bokat semester här nu när turkiska liran är billig jämfört med euron och dollarn. Kusadasi, över sundet vid Samos, är en semesterstad som återkommer på charterkartan, med långa fina sandstränder, vattenparker och billig shopping. Dessutom är det nära till den antika staden Efesos som lockar med starka historiska vingslag vid den pampiga amfiteatern där Petrus var den förste att börja sprida kristendomen.


Havet vid Drvenik på Makarska rivieran är kristallklart och klapperstensstränderna inramas av vackra höga berg. Härifrån kan man även åka färja till vackra, gröna ön Korcula och åka in till charmiga Split med hög feststämning på kvällarna i det antika centrumet. På Makarska rivieran har även Kroatienspecialisten byn Brela som nyhet och de lanserar också ön Krk i sommar. Även här är havet kristallklart, miljön folkligt, de inhemska restaurangerna gemytliga och vandringslederna bjuder på hisnande utsikter.
Flera arrangörer har Opatija i nordvästra Kroatien som nyhet, en trivsam ort inbäddad vid bergen med lång fin strandpromenad och nära nationalparken Plitvice. Kroatien passar familjer, men även seglare som vill kryssa runt bland öde, karga klippbukter och bada i Medelhavets klaraste vatten.


Till sommaren kan man åka tågcharter till Zell am See i Österrike, andas frisk luft i Sound of music-landskap, bada och åka vattenskidor i sjön och sitta på mysiga utekaféer. Längtar man till Medelhavet är italienska Caorle öster om Venedig en klassisk destination för italienare, med stora långgrunda stränder och internationell semesterstämning.andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons